Eeuwenoude donjon geeft geheimen prijs

EXPERTEN BUNDELEN ONDERZOEK NAAR MIDDELEEUWSE TOREN IN BOEK

De auteurs bij de ingang tot de donjon met archeoloog Luc Bauters, rechts van de poort.
GRG De auteurs bij de ingang tot de donjon met archeoloog Luc Bauters, rechts van de poort.
De 1.000 jaar oude donjon van Nevele heeft een pak van haar geheimen prijsgegeven. "Samen met het Gravensteen, is deze donjon een unicum in Oost-Vlaanderen", zegt archeoloog Luc Bauters die samen met acht experten en heemkundigen de toren onderzocht. Hun bevindingen zijn nu gebundeld in een boek.

De donjon is één van de best bewaarde geheimen van Nevele. De resten van de toren, het belangrijkste bolwerk in een middeleeuws kasteel, zitten goed weggestopt tussen de Sint-Vincentiusschool, de kerk en het voormalige klooster in de Cyriel Buyssestraat. De donjon is eigendom van de familie Schelstraete en de twee meter dikke verdedigingsmuur is vandaag de binnenmuur van een wooncomplex dat op dit moment gerenoveerd wordt. Dat bleek het uitgelezen moment om de onderzoekers erop los te laten. Zo kwam onder de bepleisterde wand de originele, middeleeuwse muur bloot te liggen. Schietgaten, een eeuwenoude smalle, donkere trap: je waant je meteen in het Gravensteen in Gent. "In mijn loopbaan als provinciaal archeoloog heb ik slechts een keer een donjon gevonden. Die was veel bescheidener en had veel minder historische diepgang", zegt de Deinse archeoloog Luc Bauters die het onderzoek in goede banen leidde.


De toren was vijftien meter hoog en ligt duidelijk hoger dan de omgeving, al zijn de resten moeilijk zichtbaar van op straat. Een deel van de donjon is nu de turnzaal van de school, zonder dat de kinderen daar iets van merken. "Dat de donjon goed weggestopt zit, is een vloek, maar ook een zegen: anders was hij al lang afgebroken", meent Bauters. Het bijhorende kasteel werd rond 1488 afgebroken en later werd ook de donjon deels 'uitgekleed'. "Een geluk dat er voor de toren onregelmatige stenen zijn gebruikt. Die waren later onbruikbaar en zo bleef de donjon gespaard."

Reconstructie van de donjon door Jan Van Damme. De toegang bovenaan de trap is de deur waar de auteurs poseren.
Repro GRG Reconstructie van de donjon door Jan Van Damme. De toegang bovenaan de trap is de deur waar de auteurs poseren.

Toegangspoort

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende ontdekkingen, is de toegangspoort tot de donjon. "Die ligt op de eerste verdieping (zie reconstructie, nvdr) zodat bij een belegering de houten trap weggehaald kon worden. De toren was zo een bijna niet in te nemen bolwerk", vertelt heemkundige André Bollaert. "Het kasteel moet vaak belegerd zijn. Je ziet veel sporen van vernielingen die nadien hersteld zijn in baksteen. De heren van Nevele waren oorspronkelijk de bewoners en waren figuren van aanzien. Wouter en zijn broer Willem van Nevele waren vertrouwenspersonen van de graaf van Vlaanderen en Willem was wat je nu minister van buitenlandse zaken zou noemen. Ten tijde van de Guldensporenslag zaten ze samen met de graaf gevangen in Parijs. Deze rijke familie zocht uiteindelijk andere oorden op. Het kasteel werd later nog gebruikt als gevangenis."


De auteurs bundelden hun bevindingen in het boek 'Versteend, versterkt, verborgen!' dat verkrijgbaar is bij 'Het Land van Nevele', maar de donjon heeft nog niet al zijn geheimen prijs gegeven. "De buitenkant en de zolder moeten we nog in detail onderzoeken", geeft Luc Bauters aan.