Drie generaties in Bloedprocessie

OPA GERMAIN (71) AL 61 JAAR IN STOET, KLEINZOON RENS (5) MAAKT DEBUUT

De familie Van Steenkiste. Boven van links naar rechts: Filip, Germain , Wim en Jente. Midden: Fien en Jarne. Onderaan: Joran, Stef en Rens.
Foto Anthony Statius De familie Van Steenkiste. Boven van links naar rechts: Filip, Germain , Wim en Jente. Midden: Fien en Jarne. Onderaan: Joran, Stef en Rens.
Meestappen in de Heilig-Bloedprocessie is een jaarlijkse traditie voor heel wat Meigemnaren. Onder hen ook de familie Van Steenkiste: grootvader Germain (71), zoon Wim (42), schoonzoon Filip en kleinkinderen Jente (14), Fien (12), Jarne (12), Joran (9), Stef (7) en Rens (5). "Alle Van Steenkistes komen die dag terug naar Meigem voor een groot familiefeest", zegt Germain.

De Heilig-Bloedprocessie van Meigem is op 5 juli aan haar 71ste uitgave toe. De processie beeldt taferelen van het Oude en Nieuwe Testament uit, met het lijdensverhaal van Christus als centraal thema. Door hevige regenbuien kon de goddelijke stoet vorig jaar niet doorgaan, waardoor de nieuwe praalwagen 'de bruiloft van Kana' op stal moest blijven. Het bestuur en de honderden figuranten hopen dit jaar dan ook op beter weer, want voor vele Meigemse gezinnen is de processie een waar familiegebeuren.

Gebroken sleutelbeen

Drie generaties van de familie Van Steenkiste kunnen dit alvast beamen. "Ik loop al mee van in 1954 toen ik tien jaar was", zegt Germain (71). Ik speelde toen een 'verloren kind' en later werd ik kruisdrager. Nu heb ik al zestien jaar een sprekende rol als de Romeinse soldaat die de kruisiging voltrekt. Ik heb de processie nog maar een keer gezien vanop de zijlijn en dat was toen ik mijn sleutelbeen had gebroken in 2003. Zolang ik nog kan stappen, doe ik mee."


Ook zoon Wim is al 37 jaar van de partij. "Ik doe al mee sinds mijn vijf jaar", zegt Wim. "Vroeger deed iedereen die in Meigem op school zat mee met de stoet. Toen waren er zo'n zeshonderd deelnemers. Mijn broer Tom en mijn zus Els zijn afgehaakt, maar ondertussen doet mijn schoonbroer Filip mee. Dat was een vereiste om met mijn zus Els te mogen trouwen", grapt hij.


Ook de kinderen van Wim en Filip doen mee. De jongste zoon Rens (5) maakt dit jaar zijn debuut op een van de praalwagens. "De jeugd weet niet goed meer wat er gebeurt op die dag", zegt Germain. "Vroeger waren de toeschouwers ook vromer en dan zag je geregeld mensen op de knieën vallen om snel een gebedje te prevelen. Maar het is een leuk familiemoment waarop al mijn broers en zussen, die uitgeweken zijn, terug naar Meigem komen om samen te zijn."

Levend schilderij

Dit jaar wordt de processie ook vereeuwigd in een kunstwerk. "Bij de vorige editie nam videokunstenaar Koen Theys contact met ons op", zegt voorzitster Annie De Schrijver. Hij maakt een videomontage van de belangrijkste processies in Vlaanderen, namelijk Brugge, Veurne en Meigem. Theys nam nu opnieuw contact met ons op omdat hij een 'tableau vivant' wil maken van onze belangrijkste passages. Hiervoor trekken we op 11 juli met een honderdtal figuranten naar Brussel.

Speciale 75ste editie

Het comité wil de processie levendig houden en dus werken ze aan een speciale 75ste editie in 2019. "We kunnen daar voorlopig nog niet veel over verklappen, maar we willen al een oproep doen aan iedereen die foto's van de processie heeft. Met foto's kan je terecht op info@bloedprocessiemeigem.be of 0478/83.99.06." Aanmelden voor de stoet kan de dag zelf in school De Sterrebloem van 15 tot 15.45 uur.


De Meigemse Hoogdag begint om 9.30 uur, een half uurtje vroeger dan gewoonlijk. Om 15.30 uur is er Plechtig Lof en om 16 uur start de Bloedprocessie.


Meer informatie en inschrijvingen: www.bloedprocessiemeigem.be of 09/386.28.54.