Dieven stelen 400 zonnepanelen

BOERDERIJ KREEG AL VIER KEER IN ZES JAAR TE MAKEN MET INBREKERS

De dieven kropen via de berg banden (rechts) het dak op en haalden een voor een de zonnepanelen naar beneden.
Foto JVK De dieven kropen via de berg banden (rechts) het dak op en haalden een voor een de zonnepanelen naar beneden.
Drie dieven zijn donderdagnacht met maar liefst 400 zonnepanelen van een boerderij op de grens van Deinze en Nazareth aan de haal gegaan. De daders hadden 3,5 uur nodig voor het huzarenstuk. "Dit heb ik in 32 jaar carrière nog nooit meegemaakt", zegt politiecommissaris Werner Vlaeminck.

Toen Ann Dhondt en haar man Luc Ally uit Deinze vrijdagmorgen op hun bedrijf in de Patersdreef in Nazareth aankwamen, wisten ze meteen hoe laat het was. Het was immers al de vierde keer sinds 2009 dat ze inbrekers over de vloer hebben gehad. "We zagen de hekken openstaan", vertelt Ann. "We zagen voetsporen en gingen meteen op zoek naar wat er weg kon zijn, maar vonden eerst niks. Al onze machines en gereedschap stonden nog op hun plaats. Pas toen we in de late namiddag al peinzend omhoog keken in de loods waar onze runderen staan, zagen we dat er veel meer licht binnenkwam dan normaal. Buiten zagen we dat bijna alle zonnepanelen verdwenen waren."

Camera's

Het bedrijf huurt zo'n 650 zonnepanelen van het gespecialiseerd bedrijf Enfinity. Uiteindelijk zijn er zo'n 400 stuks, die elk zo'n 180 euro gekost hebben, met de bekabeling weg. "We zagen op onze beveiligingscamera's hoe ze rond 23.17 uur voor onze poort stonden", gaat Ann verder. "Ze hebben zeker tien minuten nodig gehad om het slot te forceren. Daarna zie je hen rijden tot aan de loods, waar de drie mannen, gekleed met een muts of pet, uitstapten en het dak opkropen via de bandenberg. Een voor een gaven ze de zonnepanelen aan elkaar door, die dan opgestapeld werden in een witte bestelwagen." Rond 2.45 uur vertrokken de mannen, vermoedelijk omdat hun camionette helemaal volgeladen was. De bovenste rij panelen bleef achter.


"Het is jammer genoeg niet onze eerste inbraak. Ons bedrijf ligt goed weggestopt en een eind van de openbare weg. Dieven kunnen hier ook zo snel weggeraken met de E17 die hier vlak naast ligt. Ze wisten hun moment goed uit te kiezen, zo vlak voor een verlengd weekend. Omdat we al drie inbraken gehad hebben, waren we van plan om een huis te bouwen op de site. De vergunning is goedgekeurd, maar we zullen nu waarschijnlijk wat sneller bouwen zodat we er sneller wonen. Op die manier kunnen we ons bedrijf wat beter in de gaten houden. We hebben toch wel schrik dat ze hier weer aan de deur zullen staan om de resterende panelen te stelen."

Primeur

Bij de politie van zone Schelde-Leie was de diefstal van de 400 zonnepanelen alvast een spijtige primeur. "Soms gebeurt het wel eens dat er een zonnepaneel, dat klaarstaat om op een dak bevestigd te worden, gestolen wordt. Maar zo'n enorme hoeveelheid gestolen zonnepanelen heb ik in 32 jaar carrière nog nooit meegemaakt", bevestigt commissaris Vlaeminck.


Zonnepanelen stelen is dan ook een heel recent fenomeen. "We merkten de laatste maanden op dat er inderdaad veel zonnepanelen gestolen worden", klinkt het bij Enfinity. "Dieven zijn dan ook tuk op het koper in de bekabeling. Een gevaarlijke klus is het voor deze gespecialiseerde dieven niet."


Tips van deze diefstal zijn altijd welkom bij de lokale politie van zone Schelde-Leie.