Dieven slaan toe in hengelwinkel

DADERS GAAN ERVANDOOR MET MEER DAN 6.000 EURO AAN MATERIAAL

Gregory De Keyser voor het rek waarvan de gevlochten visdraad verdween.
Foto Spillebeen Gregory De Keyser voor het rek waarvan de gevlochten visdraad verdween.
Gregory De Keyser van de gelijknamige hengelwinkel in de Oude Brugsepoort in Deinze heeft ongewenst bezoek gekregen. Inbrekers gingen ervandoor met tussen de 6.000 en 10.000 euro aan hengelmateriaal. "Ze namen alleen de meest waardevolle spullen mee", vertelt hij.

Gregory De Keyser baat Hengelsport De Keyser net geen vier jaar uit. "Net als elke beginnende zelfstandige heb ik nog een heleboel rekeningen af te betalen. Eén zo'n inbraak kan ik aan, maar mocht het een tweede keer gebeuren, is het afgelopen", vertelt hij.


De inbrekers sloegen toe in de nacht van maandag op dinsdag. Ze namen verscheidene soorten hengels, pluggen en een heleboel spoelen gevlochten draad mee. "Die is veel kostbaarder dan gewone nylondraad. Ze hebben een grote zak uit de winkel genomen, alles uit de kartonnen doosjes gehaald, in de zak gegooid en meegepakt. Ook de kassa, die in een hoek van de winkel lag, is opengebroken. Daaruit hebben de dieven ongeveer 150 euro aan cash geld gestolen. Gelukkig bewaar ik de grotere bedragen ergens anders", vertelt De Keyser.


Het huis van De Keyser ligt aan de straatkant. Achteraan, achter een garagepoort en een koertje, bevindt zich de winkel. De zaakvoerder lag in zijn zetel te slapen toen de inbrekers aan de achterkant van zijn winkel een serrepaneel loswrikten en binnendrongen. "Ik heb niets gehoord, zelfs mijn hond heeft niets gemerkt. De winkel is vrij goed beveiligd, maar blijkbaar was dat paneel aan de achterkant een zwakke plek. De inbrekers hebben aan de Zwarte Baan, een doodlopende straat aan de achterkant van mijn huis, draden doorgeknipt om bij de winkel te raken. Ze zijn over een weide en door een tuin gegaan. Ze hebben het paneel losgewrikt, maar niets kapotgemaakt. Ik heb meteen extra alarmsystemen geïnstalleerd."

Vriendin

Toen de vriendin van Gregory dinsdagmorgen wilde vertrekken naar haar werk, merkte ze de inbraak op. Het koppel verwittigde de politie, die snel ter plaatse was. De forensische recherche kwam langs om vingerafdrukken te zoeken, maar dat zal volgens De Keyser niet veel opleveren. "Ze zeiden dat de daders waarschijnlijk handschoenen droegen. Ze wisten heel goed wat ze deden. Ze gingen professioneel te werk, namen de kostbaarste zaken mee en wisten heel goed hoe ze aan de achterkant van de winkel moesten geraken. Ik denk dat ze hier al een keer geweest moeten zijn. Ik heb nu camera's gehangen, want ik wil zien wie hier naar binnen en naar buiten gaat."


Ook in de dierenspeciaalzaak Hobbypark in Erwetegem gingen dieven in december vorig jaar aan de haal met voor 80.000 euro aan hengelsportmateriaal. Ook daar knipten de daders een paar omheiningen door en wrikten ze een plaat los om binnen te raken.


Of het over dezelfde daders gaat, is niet duidelijk. "Gelukkig hebben ze hier een stuk minder meegenomen, maar de lijst met gestolen materiaal is toch een zestal pagina's lang. Het is een financiële klap", aldus De Keyser.