Dief: "Ik betaalde tienvoudige terug van wat ik stal, want ik wilde ervan af"

Minder dan 1.000 euro stelen, maar in der minne wel spontaan 10.000 euro 'terug' gaan betalen aan het slachtoffer: wat een dief uit Deinze deze ochtend probeerde te vertellen voor de correctionele rechtbank, had zelfs de rechter nog nooit gehoord.
Gerechtsgebouw Gent
belga Gerechtsgebouw Gent

In 2016 ging de 39-jarige man aan de haal met zo'n 1.000 euro van een Carrefourfiliaal in Deinze. De dief werkte op dat moment voor de winkel, en stal het geld uit de kassa en met een scansysteem. 

"Maar de winkel draaide tienduizenden euro's omzetverlies", legde de advocaat van de dief deze ochtend uit aan de rechters. "Ze probeerden dat maximaal af te schuiven op mijn cliënt, die een relatief kleine som gestolen heeft. Hij was bang voor een strafrechtelijke vervolging, dus hij deed er alles aan om de diefstal onderling te regelen met een geldsom. Het was hem zelfs 10.000 euro waard. Hij wilde ervan af zijn."

Rechter Anthony Van Mol leek er maar weinig van te geloven. "Zo'n verhaal heb ik hier nog nooit gehoord, en ik hoor veel verhalen. Ik ben strafrechter: mensen proberen mij elke dag iets wijs te maken. In het dossier gaat het om 849 euro, en u betaalt 10.000 euro. Dan lijkt het toch alsof u gewoon meer gestolen heeft, meneer. Of u moet wel een zeer gulle gever zijn."

Ondertussen heeft de man al ander werk. Het parket vraagt een werkstraf. De rechter velt een vonnis over twee weken.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.