Deinze heeft een nieuw wapenschild

Het wapenschild van Deinze.
rv Het wapenschild van Deinze.
De fusiestad Deinze heeft een nieuw wapenschild. In het ontwerp herken je de dubbele adelaar van de stad Deinze en de rode leeuwen van de gemeente Nevele en deze worden overkoepeld door een gouden kroon met vijf torens, het symbool van steden. Het wapenschild moet nog goedgekeurd worden door de Vlaamse regering.

De gemeenteraad van Deinze heeft op donderdag 24 januari haar zegen gegeven voor het nieuwe wapenschild van Deinze. Door de fusie tussen Deinze en Nevele zijn beide bestaande wapenschilden vervallen. 

Bij het ontwerp van een nieuw wapenschild kreeg het stadsbestuur advies van de Vlaamse Heraldische Raad. Zo moet een wapenschild zo eenvoudig mogelijk en leesbaar zijn. Aangezien de naam Deinze behouden blijft, moet ook het oude wapenschild van Deinze met de zwarte dubbele adelaar en de drie rode rozen bewaard blijven. Twee van de vier rode leeuwen van het Nevelse wapenschild werden toegevoegd als schilddragers. Dit tafereel  wordt overkoepeld door een muurkroon, het symbool voor steden. Op een lint onderaan prijkt de spreuk Deinze nooit Deinzen in zilveren letters.

Het nieuwe wapenschild moet binnen de drie maanden goedgekeurd worden door de Vlaamse regering, na advies van de Vlaamse Heraldische Raad. De mogelijkheid bestaat dat het ontwerp nog moet aangepast worden.

Het oude wapenschild van de gemeente Nevele.
rv Het oude wapenschild van de gemeente Nevele.
Het oude wapenschild van de stad Deinze.
rv Het oude wapenschild van de stad Deinze.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.