Deinze erkend als Street Art City

Deinze: de muurschildering van Telmo Miel prijkt op de achterkant van theaterzaal Palace.
Anthony Statius Deinze: de muurschildering van Telmo Miel prijkt op de achterkant van theaterzaal Palace.
De Deinse street art valt duidelijk in de smaak. Dankzij de drie kunstwerken die de voorbije jaren in het straatbeeld verschenen, werd de Leiestad opgenomen op de website en app van Street Art Cities Platform. "Net zoals New York, Parijs en Londen zijn we erkend als Street Art City", zegt cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V).

Street Art Cities is een internationaal street art platform dat ontstaan is in Antwerpen en het Nederlandse Heerlen en het brengt de mooiste werken in steden in kaart. Deinze telt ondertussen vier street art-kunstwerken en hiervan werden er drie opgenomen door Street Art Cities Platform. In 2015 bracht het Rotterdamse kunstenaarsduo Telmo Miel de achterzijde van zaal Palace tot leven en sinds vorig jaar waakt in Astene 'Het meisje met kaars' van de Amerikaanse kunstenaar Nils Westergard. Ook het redelijk recente werk van Vlaming Pieter Bostoen aan het skatepark is mee opgenomen op het platform. 

"Naast de webinterface kan je nu ook al de gratis Street Art Cities-app downloaden", zegt schepen Rutger De Reu. “Dat Deinze door deze erkenning in dezelfde lijst staat met Parijs, Madrid en New York is wel speciaal, maar daar stopt het voor mij niet. We lieten onlangs Deinzenaar Jesse Van Gompel los op de nieuwe fietsersbrug in Grammene, maar ik droom van een echt Street Art Festival in onze stad. Het zou een enorme toeristische troef zijn, en tonen dat we er in slagen om naast de vele historische Leieschilders, ook een plaats te bieden aan modernere vormen van topkunst.”

Zoek Deinze op https://streetartcities.com of download de app: https://streetartcities.com/app.

Deinze: de nieuwe muurschildering siert de elektriciteitsvoorzieningen aan het skatepark Briel.
Anthony Statius Deinze: de nieuwe muurschildering siert de elektriciteitsvoorzieningen aan het skatepark Briel.
Nils Westergard bij zijn kunstwerk in Astene.
Anthony Statius Nils Westergard bij zijn kunstwerk in Astene.
Jesse Van Gompel legt de laatste hand aan het portret va Lucien Buysse. Links op de foto: gemeenteraadslid Lieven Tack die af en toe opduikt als re�ncarnatie van de wielerlegende.
Anthony Statius Jesse Van Gompel legt de laatste hand aan het portret va Lucien Buysse. Links op de foto: gemeenteraadslid Lieven Tack die af en toe opduikt als re�ncarnatie van de wielerlegende.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.