Deinse verenigingen herdenken de Groote Oorlog met totaalspektakel ‘Wan-HOOP’

Kenny Van Heuverswijn (rechts) tijdens de repetitie voor Wan-HOOP in zaal De Rekkelinge. De voorstellingen vinden plaats in de Sint-Pauluskerk.
Anthony Statius Kenny Van Heuverswijn (rechts) tijdens de repetitie voor Wan-HOOP in zaal De Rekkelinge. De voorstellingen vinden plaats in de Sint-Pauluskerk.
Zes Deinse verenigingen slaan de handen in elkaar voor het concert Wan-HOOP – The great war remembered - dat op vrijdag 9 en zaterdag 10 november plaatsvindt in de Sint-Pauluskerk in Petegem-aan-de-Leie. “In een totaalspektakel van beeld, muziek en woord houden we de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend“, zegt artistiek leider Kenny Van Heuverswijn.

De herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog zal in Deinze niet onopgemerkt voorbijgaan. In het weekend van vrijdag 9 en zaterdag 10 november wordt de Sint-Pauluskerk in Petegem even een tijdscapsule die de bezoeker een eeuw terug in het verleden katapulteert. Kenny Van Heuverswijn, dirigent van het Koninklijk Harmonieorkest van Deinze, is de man die het artistiek leiderschap op zich neemt.

“Ik wou zoveel mogelijk verenigingen uit Deinze laten samenwerken aan een evocatie van de Eerste Wereldoorlog, met focus op de gebeurtenissen in Deinze”, zegt Kenny. “Velen zijn immers vergeten wat de oorlog heeft betekend voor onze stad en voor onze ouders, grootouders en overgrootouders. Het is de ideale gelegenheid voor de verenigingen om elkaar beter te leren kennen. We namen hiervoor contact op met schepen van cultuur Rutger de Reu, die voor de nodige ondersteuning heeft gezorgd.”

“Het totaalspektakel brengt honderd mensen uit zes culturele verenigingen op het podium. Zij zullen de geschiedenis en gevoelens elk op hun eigen manier kunnen brengen. We willen de toeschouwer meenemen en onderdompelen in het verhaal en de emoties van de Eerste Wereldoorlog, nog voor het begin tot na het einde, aan de hand van een evocatie van markante gebeurtenissen met zowel koor-als harmoniemuziek, theater en beeld vloeiend in elkaar verweven. DéCédé zal voor de gelegenheid drie gedichten schrijven als inleiding op de drie delen van een werk dat voor de eerste keer in België gespeeld zal worden, namelijk Letters for Home van Peter Meechan. We moeten de gebeurtenissen samen blijven herdenken om nooit meer te vergeten en zo een steentje bijdragen aan het begrip ‘nooit meer oorlog’.”

De deelnemende verenigingen zijn het koor Cantate Domino Deinze onder leiding van Gertjan Scheir, de toneelvereniging De Gemaskerde Hand Petegem, de brandweerzone Centrum, afdeling Deinze met het klaroen- en trommelkorps onder leiding van Tim Lagaisse, het kinderkoor Vrije Basisschool Driessprong onder leiding van Veronique Vanderquadenen, DéCéDé – het dichtersconvent Deinze - en het Koninklijk Harmonieorkest Deinze. “De samenwerking tussen de vele verenigingen toont dat er een breed draagvlak is. Dit wordt een groots evenement dat geschiedenis, cultuur en muziek combineert,” zegt cultuurschepen Rutger De Reu.

Het project kwam mede tot stand dankzij de samenwerking met Erfgoedcel Leie Schelde (POLS), Tony Vanhee, Romain Deboever en Claude Gekiere van Familiekunde Vlaanderen & Deinze, Denis Pieters, de heemkundige kring Het Land van Nevele en het stadsbestuur van Deinze. Beide voorstellingen starten telkens om 20 uur.

Tickets kosten 14 euro en hierbij is een drankje inbegrepen. Kinderen jonger dan twaalf mogen gratis binnen. Meer info via www.harmonieorkestdeinze.be, 0499/38.48.48 of via het onthaal van dienstencentrum Leiespiegel in de Brielstraat.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.