De Sterrebloem breidt volgend jaar uit

BASISSCHOOL BOUWT EXTRA VERDIEPING OP HOOFDGEBOUW EN NIEUWE KLASSEN

Directrice Ellen De Dapper en coördinator Lieven Godderis met links de container die plaats maakt voor een nieuwbouw en rechts het hoofdgebouw dat een extra verdieping krijgt.
Foto Statius Directrice Ellen De Dapper en coördinator Lieven Godderis met links de container die plaats maakt voor een nieuwbouw en rechts het hoofdgebouw dat een extra verdieping krijgt.
De ervaringsgerichte basisschool De Sterrebloem in Meigem gaat volgend jaar uitbreiden. "Het hoofdgebouw wordt gerenoveerd en er komt een extra verdieping op. Een deel van het gebouw wordt ook opengesteld als polyvalente ruimte. De containers worden vervangen door een nieuwbouw met superisolerende strobalen", zeggen directrice Ellen De Dapper en coördinator Lieven Godderis.

De Sterrebloem in Meigem is net aan haar zesde schooljaar bezig en barst nu al uit haar voegen. "Ons leerlingenaantal is heel snel aan het groeien, maar onze huidige infrastructuur laat ons niet toe om nog meer kindjes te aanvaarden. Daarom zijn we verplicht om uit te breiden", zegt Lieven Godderis. "We zitten nu met 85 lagere schoolkinderen en een dertigtal kleuters. Met de nieuwe infrastructuur mogen we tot 110 lagere schoolkinderen erbij nemen. In de zes jaar dat we bestaan is ons leerlingenaantal verdubbeld. Naast kindjes van Meigem, zijn er ook uit Gent, Kruishoutem, Machelen en Olsene die hier naar school komen."

Fases

Het schoolbestuur kocht de gebouwen vorig jaar over van de stad en heeft nu grootse vernieuwingsplannen. "De werken zullen in verschillende fases gebeuren en als alles goed gaat, zal alles klaar zijn in 2020", zegt Ellen De Dapper. "Alles zit nu nog in een beginfase en we zijn bezig met het bureau BAST architects & engineers om de plannen uit te tekenen. In een eerste fase, die start in het voorjaar van 2016, worden het sanitair en de technische stookruimte in het hoofdgebouw vernieuwd. Ook twee klassen worden gerenoveerd. De bedoeling is dat alle leefgroepen van de lagere school samen in dit gebouw komen te zitten. De gevel van dit hoofdgebouw is beschermd en daar mogen we dus niets aan veranderen."

Strobalen

"In een volgende fase zullen de containerklassen verdwijnen en in de plaats komt een volledig nieuw gebouw voor de peuters en de kleuters", zegt Godderis. "Het zal volledig opgetrokken worden uit superisolerende, samengeperste strobalen en hout in plaats van beton. Deze oude procedure wordt al gebruikt sinds de 18de eeuw vanwege zijn hoge duurzaamheid. Deze nieuwe klassen krijgen ook een overdekte speelplaats, waar ook plaats is om een vuur te maken. Er komt ook een plat tuindak bovenop de klassen."


"In de laatste fase gaan we het dak van het hoofdgebouw opklappen", gaat Godderis verder. "De nokhoogte blijft dus dezelfde, maar er komt een eerste verdieping met nieuwe klassen en een beweegruimte. We zijn momenteel aan het bekijken hoe we deze ruimtes ter beschikking kunnen stellen van de bewoners van Meigem. Het doel is om een polyvalente ruimte te creëren die kan gehuurd worden."


"De kostprijs van de werken worden geraamd op 800.000 euro en hiervan wordt 70 procent gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Voor de overige 240.000 euro zijn we op onszelf aangewezen en we zijn altijd op zoek naar mensen die willen investeren in De Sterrebloem", zegt Godderis. "Op ons Opendeurfeest op 26 april zullen we aan de hand van fotomateriaal alle plannen in detail voorstellen aan de ouders en andere geïnteresseerden."