Cultuurhuis van Hansbeke krijgt make-over, oude jongensschool wordt verkocht

Het stadsbestuur van Deinze bij het cultuurhuis van Hansbeke.
Anthony Statius Het stadsbestuur van Deinze bij het cultuurhuis van Hansbeke.
De stad Deinze wil het cultuurhuis van Hansbeke verbouwen en uitbreiden met een gemeenschapszaal. De oude jongensschool, waar de lokale verenigingen momenteel terechtkunnen, wordt verkocht. “De verenigingen kunnen nog in de school terecht tot wanneer het cultuurhuis af is”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). De voorstellen liggen op donderdag 23 mei ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. 

In de dorpskern van Hansbeke bevinden zich twee publieke gebouwen op korte afstand van elkaar, namelijk de oude jongensschool in Hansbekedorp 31-35 en het cultuurhuis in Hansbekedorp 10. Het stadsbestuur van Deinze vraagt aan de gemeenteraad de principiële goedkeuring voor het verbouwen en uitbreiden van het cultuurhuis, dat al jaren leegstaat. Daarnaast wil het stadsbestuur de oude jongensschool verkopen. 

“Het voormalige gemeentebestuur van Nevele had een dossier lopen om de oude jongensschool uit te breiden met een gemeenschapszaal, maar zoals eerder gezegd gaan deze plannen niet door”, zegt burgemeester Jan Vermeulen. “Want wat zou er dan met het cultuurhuis moeten gebeuren? Verkopen is geen goede keuze, want we zouden er te weinig voor krijgen. Daarbij is het een beschermd monument. Daarom stellen we voor om te investeren in het cultuurhuis, dat lijkt ons de meest logische beslissing. Dit zal ongeveer neerkomen op een investering van zo’n 2,5 miljoen euro.”

“Het gebouw biedt heel wat mogelijkheden”, vult schepen van patrimonium Bart Van Thuyne (CD&V) aan. “Er is plaats voor een lift, er kunnen ruime vergaderzalen in ondergebracht worden en ook de zolder kan nuttig ingericht worden. Achteraan is er plaats voor een bijbouw met een nieuwe gemeenschapszaal. Dit project zal een meerwaarde betekenen voor het dorp.”

Het cultuurhuis van Hansbeke staat al zo’n tien jaar leeg en een keer per jaar wordt de tuin gebruikt door de Scouts & Gidsen Nieuwland voor de Oerwoudfuif. “We zitten binnenkort samen met de scouts om een oplossing te zoeken voor de Oerwoudfuif”, zegt schepen Rutger De Reu (CD&V). “Voor de lokale verenigingen is het een voordeel dat ze voorlopig kunnen blijven gebruikmaken van de gemeentezaal in de oude jongensschool. De vrees bestond dat sommige verenigingen plots zonder lokaal zouden vallen, maar dat zal niet gebeuren. Een keer het vernieuwde cultuurhuis er staat, dan komt het schoolgebouw vrij en dan kan men daar van start gaan met de herontwikkeling van die site. Daar is ruimte voor een woonproject, met als voorwaarde dat het dorpsgezicht niet verloren gaat.”

De tuin van het Cultuurhuis van Hansbeke.
Anthony Statius De tuin van het Cultuurhuis van Hansbeke.
De oude jongensschool wordt verkocht.
Gaëtan Regniers De oude jongensschool wordt verkocht.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.