Bomenrij vereeuwigd voor start werken

LINDES OOIDONKDREEF NOG TE ZIEN OP IPAD-TEKENING ALS ZE BEZWIJKEN

William Ploegaert vereeuwigt de eeuwenoude lindebomen van de Ooidonkdreef in twaalf iPad-tekeningen. "Het authentieke karakter van deze pittoreske bomenrij wordt bedreigd door rioleringswerken", zegt William. Aquafin start op 1 december met de voorbereidende werken in de Tweekoningenstraat.

De langverwachte en door sommige buurtbewoners gevreesde rioleringswerken in de Ooidonkdreef worden deze winter uitgevoerd. Aquafin heeft eindelijk een bouwvergunning beet en op donderdag 1 december start men met de voorbereidende werken in de Tweekoningenstraat. "Op woensdag 30 november plannen wij een infovergadering met alle buurtbewoners. De werken zullen gefaseerd verlopen en in een latere fase voeren we ook rioleringswerken in de Ooidonkdreef uit", klinkt het bij Aquafin.

De voorbije jaren kwam er heel wat protest tegen deze werken, want ze zijn een bedreiging voor de eeuwenoude lindebomen in de dreef. Buurtbewoner en Kask-directeur William Ploegaert brengt met de tentoonstelling 'Passie voor de Ooidonkdreef' een hommage aan de dreef. "Dat dit historische beeld dreigt te verdwijnen was voor mij de reden om het alsnog vast te leggen in een reeks tekeningen", zegt William. "Deze bomenrij vormt één van de meest pittoreske landschappen in Vlaanderen. Over de jaren heen zijn bekende Latemse en andere kunstenaars geboeid geraakt door het spel van licht en schaduw, de bomenrij in combinatie met de 'Blauwe Poort', de toegang tot de eigenlijke dreef naar het kasteel Ooidonk. Misschien ben ik wel de laatste kunstenaar die het oorspronkelijke uitzicht van de beroemde dreef heeft weergegeven. Er komen wel nieuwe bomen in de plaats."

"De titel 'Een passie voor de Ooidonkdreef' slaat op mijn passie voor dit unieke stukje natuur, maar evenzeer op de lijdensweg die de dreef zal moeten ondergaan. Ik heb een reeks van twaalf iPad-tekeningen gemaakt, naar analogie met de twaalf staties van de kruisweg. De tekeningen werden op de iPad gemaakt en nadien via een professionele inkjetprinter op papier gezet. Het resultaat zal te zien zijn in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptist in de Ooidonkdreef. De tentoonstelling is een hommage aan een bijzonder natuurmonument en tegelijk worden de prints verkocht ten voordele van het Fonds Hilde Demedts."

"Het is nog steeds een misvatting dat het stadsbestuur van Deinze de lindebomen weg wil", zegt schepen van Openbare Werken Bart Van Thuyne (CD&V). "Er werd met alle partijen, waaronder ook Onroerend Erfgoed, overeengekomen dat de dreef in haar oorspronkelijke staat moet blijven. Wij gaan er wel op toezien dat de bomen op het stuk tussen de Oude Leernsesteenweg en de kunstgallerij van Francis Maere behouden blijven. Dit biedt evenwel geen garantie dat alle bomen het zullen overleven. De voorbije jaren zijn er al heel wat bomen weggevallen door ziekte, weersomstandigheden of het breder maken van een oprit."

De tentoonstelling opent tegelijk met de kerstmarkt op vrijdag 16 december om 19 uur en is daarna te bezichtigen van 23 december tot en met 2 januari van 10 tot 16 uur.

William Ploegaert met een van zijn iPad-tekeningen in de Ooidonkdreef. Zijn werken zullen te zien zijn in de kerk.
Anthony Statius William Ploegaert met een van zijn iPad-tekeningen in de Ooidonkdreef. Zijn werken zullen te zien zijn in de kerk.