Bomen Maaigemdijk gerooid

De bomen op de Maaigemdijk langs de Oude Leiearm werden gerooid. De bomen aan de oever staan er nog.
Foto Anthony Statius De bomen op de Maaigemdijk langs de Oude Leiearm werden gerooid. De bomen aan de oever staan er nog.
Heel wat bomen langs de Maaigemdijk werden gerooid. Er werd door de stad Deinze immers een kapvergunningverleend. "De aanleiding voor deze aanvraag was het feit dat grote takken op de Maaigemdijk terechtkwamen, waardoor de veiligheid van de vele passanten in het gedrang kwam. Er worden nieuwe bomen geplant", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V).

De Maaigemdijk op de grens van Astene met Bachte-Maria-Leerne is helemaal kaal. Enkel de bomen langs de oever van de Oude Leiearm - de zogenaamde hoge bomen - staan nog recht. Alle bomen op het populaire fiets- en wandelpad langs het water en de kasseidreef richting kasteel Ooidonk werden gekapt. Dit zorgde voor heel wat ophef bij de wandelaars en fietsers.

Eiken

"De graaf van kasteel Ooidonk deed een aanvraag om deze populieren te laten rooien", zegt burgemeester Jan Vermeulen. "De aanleiding voor deze aanvraag was het feit dat grote takken op de Maaigemdijk terecht kwamen, waardoor de veiligheid van de vele passanten in het gedrang kwam. Gezien de omvang van de bomen konden deze ook niet meer naar behoren gesnoeid worden. Ook de afdeling Natuur en Bos van het Vlaams Gewest verleende gunstig advies, aangezien de bomen na 30 jaar kaprijk waren. De stad heeft dus een kapvergunning afgeleverd op voorwaarde dat er nieuwe bomen (eiken, red.) worden geplant."


"Met deze vergunning werden ook gesprekken opgestart om zoveel mogelijk gronden op te kopen langs de Leie. De bomen op de gronden langs de Leie worden niet gerooid, maar zullen in een beheersplan worden opgenomen", aldus de burgemeester. (ASD)