Bomen langs N409 verdwijnen niet

AGENTSCHAP WEGEN EN VERKEER PLANT VEILIGER FIETSPAD LANGS GEWESTWEG

Gwijde Provijn liet in 2012 het leven na een botsing tegen een boom in de Lotenhullestraat in Vinkt.
JVK Gwijde Provijn liet in 2012 het leven na een botsing tegen een boom in de Lotenhullestraat in Vinkt.
De bomen langs de gewestweg tussen Aalter en Deinze (N409) zullen niet verdwijnen. Dat laat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) weten na het zoveelste zware verkeersongeval zondagavond. "Ze zouden die bomen nochtans beter weg doen", zeggen verschillende buurtbewoners. AWV roept de politie op om meer op snelheid te controleren.

Al verschillende bestuurders en passagiers lieten op de N409, dat de Steenweg op Deinze, Lotenhullestraat, Heirstraat, Vinktstraat en Aaltersesteenweg omvat, het leven na een harde aanrijding met een van de talloze bomen langs de baan. Het meest tragische ongeval gebeurde in augustus 2012, toen de twintigjarige Gwijde Provijn er het leven liet na een immens zware klap in de Lotenhullestraat in Vinkt. Zijn beste vriend, die toen aan het stuur zat van de bestelwagen, verloor de controle over het stuur waardoor de camionette werd weggeslingerd in de andere richting tegen de zware boom. Zondagavond ontsnapte een 36-jarige man aan de dood toen hij met zijn Jeep Grand Cherokee tegen maar liefst drie bomen gebotst was en in de gracht tot stilstand kwam in de Aaltersesteenweg in Zeveren. "Hij raakte lichtgewond en legde een positieve ademtest af", zegt politiewoordvoerster van Deinze-Zulte Julie Van den Heede.


"Het is hier een levensgevaarlijke baan, een echte dodenweg", reageerde een buurtbewoner meteen na het ongeval van zondagavond. "Het is dankzij zijn zware wagen dat hij die klap heeft overleefd. Ze zouden beter die bomen hier weg doen, want wie nu naast de baan belandt, overleeft het ongeval niet.

Een 61-jarige vrouw raakte levensgevaarlijk gewond nadat ze met haar auto tegen een boom botste in de Heirstraat in Lotenhulle.
JVK Een 61-jarige vrouw raakte levensgevaarlijk gewond nadat ze met haar auto tegen een boom botste in de Heirstraat in Lotenhulle.

Meer snelheidscontroles

Aangezien de N409 een gewestweg is, kunnen de schepen van Mobiliteit van Deinze en Zulte de baan niet heraanleggen. Die bevoegdheid ligt bij het Agentschap voor Wegen en Verkeer. "Het enige wat aan de N409 zal veranderen, zijn de veilige fietspaden die er zullen komen", duidt AWV-woordvoerster Sylvie Syryn. "Maar voor autoverkeer volgen er geen aanpassingen. De bomen blijven staan. Je mag daar maximum 70 kilometer per uur rijden (50 km/uur, op de plaats van het ongeval van zondag, 70 elders, red.). Wat ons betreft moet er daar vooral gekeken worden naar de handhaving."


Zowel de politie Deinze-Zulte als het naburige korps Aalter-Knesselare kennen de snelheidsproblematiek en de gevaren van de N409. "In de Aaltersesteenweg gebeurden er dit jaar drie ongevallen, waarvan tweemaal zonder gewonden. Maar de Vinktstraat is bij ons wel gekend voor hardrijden. Daar wordt dan ook meer gecontroleerd", aldus Van den Heede. "Bij ons is de N409 een van onze projectgebieden binnen onze zone", maakt hoofdinspecteur Frank De Wulf van de politie Aalter-Knesselare duidelijk. "We doen daar het nodige op vlak van snelheid en alcohol, zowel repressief als preventief." Er zullen nog meer gerichte snelheidscontroles op de baan tussen Aalter en Deinze uitgevoerd worden.