Bezieler reflectieruimte Vinkt overleden

Joseph De Vlieger.
rv Joseph De Vlieger.
De bekende Vinktenaar Joseph De Vlieger is overleden. Joseph was de inspirator en bezieler van de reflectieruimte in het rusthuis van Vinkt, het interactieve museum over de bloedige Meidagen van 1940. Hij werd 88.

Het dorpje Vinkt is met Joseph De Vliegher een van haar bekendste inwoners kwijt. Joseph was een van de drijvende krachten achter de herdenking van de Meidagen 1940 in Vinkt en hij stond mee aan de wieg van de reflectieruimte in het woon- en zorgcentrum Sint-Fransiscus in Vinkt. Deze reflectieruimte werd geopend in de zomer van 2012. In het museum wordt de eerste oorlogsmaand in 1940 herdacht, toen in Vinkt en Meigem 140 burgers om het leven kwamen. Alexander Vercamer was vroeger voorzitter van de vzw ‘Mei 1940. Waartoe een mens in staat is’, voor zijn broer Stefaan het roer overnam.

“Joseph was de bezieler en inspirator van de reflectieruimte”, zegt Stefaan Vercamer, voorzitter van de vzw ‘Mei 1940. Waartoe een mens in staat is’. “Hij was een oorlogswees, die in mei 1940 zijn vader verloor toen hij amper tien jaar oud was. Zijn vader kwam om door een verdwaalde obus op de kerk in Meigem en dat heeft Joseph getekend voor het leven. Van daaruit is de drijfveer ontstaan om de herinnering aan de Meidagen levend te houden, opdat we deze gruwel nooit zouden vergeten. De gebeurtenissen in zijn dorp tijdens WOII waren zijn levenswerk. Zo heeft hij talloze interviews afgenomen met overlevenden en deze getuigenissen werden verwerkt in een film, die wordt afgespeeld in de reflectieruimte.”

Joseph was ook gekend als hoofdonderwijzer van de vroegere gemeenteschool van Vinkt en later werd hij directeur van de Sint-Vincentiusschool in Deinze. Zowel Stefaan als zijn oudere broer en voormalig eerste gedeputeerde van Oost-Vlaanderen Alexander zaten bij hem in de klas. “Wij kenden hem als meester Joseph”, zegt Alexander. “Ik herinner me nog een mooie anekdote. Toen ik in het vijfde leerjaar zat gingen we met de klas een uurtje vroeger naar school om eerst samen aan het ‘chirohuisje’ te gaan observeren hoe het groen evolueert. Joseph was ook kunstenaar en de natuur fascineerde hem vanuit creatief oogpunt. Daarnaast was Joseph ook actief in het dorpstoneel als acteur, regisseur en decorbouwer.”

Joseph overleed op zondag 9 december in het woon- en zorgcentrum Sint-Fransiscus in Vinkt. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 15 december om 11 uur in de Sint-Bartholomeuskerk in Vinkt. U kan een laatste groet aan Joseph brengen in het funerarium De Boever-Drijoel op de Kouter 56 in Deinze, iedere weekdag van 17 tot 18.30 uur.

De reflectieruimte in Vinkt werd in 2012 officieel geopend. Joseph De Vlieger (tussen Alexander Vercamer en Jan Vermeulen) was hier de bezieler van.
GRG De reflectieruimte in Vinkt werd in 2012 officieel geopend. Joseph De Vlieger (tussen Alexander Vercamer en Jan Vermeulen) was hier de bezieler van.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.