Bewoner (60) kritiek na brand

BRANDWEER TRACHT SLACHTOFFER RUIM KWARTIER TE REANIMEREN

De brandweer trof de man bewusteloos aan op de tweede verdieping van zijn woning. Het slachtoffer werd buiten gereanimeerd.
JEW De brandweer trof de man bewusteloos aan op de tweede verdieping van zijn woning. Het slachtoffer werd buiten gereanimeerd.
De 60-jarige Stefan Ockerman uit de Poelstraat in Deinze is gisterenavond levensgevaarlijk gewond geraakt bij een brand in zijn woning. De brandweer moest de man, die samen met zijn buurt een verwoede strijd voert met de stad Deinze over de Ringweg en de Driespoort, ruim een kwartier reanimeren in zijn voortuin. "Wat een verschrikkelijke domper na zo'n mooie voetbalavond", reageren de buurtbewoners.

Rond 21.30 uur stond de Poelstraat helemaal in rep en roer. De brandweer kwam na een telefoontje van Stefans buurman massaal ter plaatse.


"Er kwam rook van onder de dakpannen", zegt brandweermajoor Serge Vander Ougstraete van de brandweerzone Centrum. "We moesten binnenbreken en na een zoekactie troffen we de man bewusteloos aan op de bovenste verdieping."


Het hele huis had zich ondertussen al gevuld met een dikke rooklaag. Het is echter onduidelijk of hij tijdens zijn vlucht naar buiten of al eerder het bewustzijn was verloren. Het was voor iedereen meteen duidelijk dat Stefan Ockerman er erg aan toe was. Ruim een kwartier hebben de hulpdiensten hem in zijn voortuin onder een rode tent moeten reanimeren. "Daarna is hij onder begeleiding van een MUG overgebracht naar het ziekenhuis. De man is kritiek."


Zijn vrouw Frieda, die na een eerdere val in het gips zit, bleef ongedeerd. Zij moest logischerwijs eerst bekomen op een stoel en kreeg heel wat ondersteuning van politie, brandweer en dichte buren. Later op de avond werd ze opgevangen door haar dichtste buren en moest ze de nacht elders doorbrengen.

Stefan Ockerman.
Anthony Statius Stefan Ockerman.

Schade beperkt

De brandweer had heel snel de brand onder controle. Aan de buitenkant van de woning bleef de schade beperkt, maar het is vooral de binnenkant die erg moet afrekenen met rookschade. Bij het ter perse gaan was het nog onduidelijk wat die zware rookontwikkeling had veroorzaakt. De politie sloot de straat tijdens de interventie in beide richtingen af voor het verkeer. Alle buurtbewoners troepten, zwaar onder de indruk, samen en zochten steun bij elkaar. "Het is echt verschrikkelijk wat hem is overkomen. Wat een domper na zo'n mooie voetbalavond", refereren sommigen naar de spannende wedstrijd van de Rode Duivels.

Verwoede strijd

Stefan Ockerman is in Deinze heel bekend door zijn verwoede strijd die hij voert tegen de stad Deinze. Reden van de twist? De Driespoort en de mogelijke Ringweg die er zou komen. Die baan zou door het voetbalveld Ter Wilgen lopen. Een deel van dat plein is eigendom van Ockerman. Hij sleepte daarom ook al burgemeester Jan Vermeulen (CD&V), schepen van Mobiliteit Bart Van Thuyne (CD&V) en de projectontwikkelaar van de Driespoort Hendrik De Keukeleire en zijn echtgenote Kathleen Bauwens voor de burgerlijke rechtbank.


Voorts verweet hij de stad slechte communicatie over de plannen van het shoppingcenter en mogelijke Ringweg. De juridische procedure rond de Driespoort loopt nog altijd en heeft zelfs een strafrechtelijk kantje gekregen.