Bevallen en wegwezen in drie dagen

AANTAL KAMERS IN NIEUWE MATERNITEIT SINT-VINCENTIUS GEHALVEERD

In de nieuwe verloskamer, met uitzicht over Deinze, staat een relaxatiebad en kan je kiezen voor aromatherapie en massage.
Anthony Statius In de nieuwe verloskamer, met uitzicht over Deinze, staat een relaxatiebad en kan je kiezen voor aromatherapie en massage.
De materniteit van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze verhuist de komende weken naar de nieuwe vleugel. "Het aantal kamers wordt gehalveerd, van 16 naar 8, omdat de opnameduur bij een gewone bevalling teruggeschroefd wordt naar drie dagen", zegt diensthoofd gynaecologie Béatrice Thaler.

De ooievaar moet in Deinze binnenkort rekening houden met een kleine adreswijziging. De dienst materniteit blijft op de tweede verdieping, maar verhuist de komende weken naar de nieuwe vleugel van het ziekenhuis. Automatische deuren leiden de hoogzwangere mama's en de talloze toekomstige bezoekers naar het nieuwe kinderfabriekje, goed voor zo'n 500 bevallingen per jaar.

In de kamers van de nieuwe vleugel staan donkere kasten en een felgekleurde zetel en stoel.
Anthony Statius In de kamers van de nieuwe vleugel staan donkere kasten en een felgekleurde zetel en stoel.

Huiselijke sfeer

"De mensen komen onmiddellijk in de nieuwe verpleegpost terecht", vertelt gynaecologe Béatrice Thaler. "Bij de ontvangstbalie is er een wachtzaal met een zithoek waar we een huiselijke, gezellige sfeer willen creëren. Verderop in de gang zijn er een tweepersoonskamer en zeven eenpersoonskamers met elk een moderne badkamer. Het aantal kamers werd gehalveerd van zestien naar acht omdat vanuit de overheid beslist werd dat mama's bij een gewone bevalling maar drie nachten bij ons mogen verblijven. Vroeger was dit minimum vier nachten. Hierdoor is er een grotere 'turn-over' en komen de kamers sneller vrij."


Daarnaast is er ook de dienst neonatale zorg, waar plaats is voor zes pasgeborenen. "In deze ruimte verblijven kindjes met problemen bij de geboorte, zoals infecties of ondergewicht. Op het einde van de gang heb je dan een afgesloten verloskwartier met twee ruime verloskamers met uitzicht op Deinze. In het verloskwartier bevinden zich ook de burelen en de monitorzaal", zegt Thaler.


Ook na hun ontslag kunnen de jonge mama's nog in de materniteit terecht. "Een nieuwigheid is ook ons tweemaandelijks mamacafé waar jonge moeders onder begeleiding van een vroedvrouw ervaringen kunnen uitwisselen. Het is nog niet bekend welke bestemming de vroegere dienst materniteit krijgt."


In december vorig jaar kreeg het op een na kleinste ziekenhuis van Vlaanderen het BFHI-label (Baby Friendly Hospital Initiative) opgespeld. "Wij blijven inzetten op borstvoeding", zegt hoofdvroedvrouw Sabine Van de Vyver. "Borstvoeding tot de leeftijd van zes maanden is de gouden standaard waar we naar streven. De mama krijgt bij ons wel de vrije keuze tussen de borst of de fles, wij willen hen enkel informeren en tot niets verplichten. Ook stimuleren wij de moeders om te kiezen voor aromatherapie, muziek en massage als alternatief voor een epidurale verdoving."

Hoofdvroedvrouw Sabine Van de Vyver en diensthoofd gynaecologie Béatrice Thaler.
Anthony Statius Hoofdvroedvrouw Sabine Van de Vyver en diensthoofd gynaecologie Béatrice Thaler.

Kalender

Om de verhuis naar de nieuwbouw te vieren en om de moeders van het Congolees partnerziekenhuis in Kasongo-Lunda te steunen, worden er verjaardagskalenders verkocht. Op de kalenders staat het personeel in retrostijl afgebeeld. De fotografe is Sharon Geirnaert van Little Wonders en de styliste van dienst Lieselot Denys van CreaLief, twee vrouwen die ook in het Sint-Vincentiusziekenhuis bevallen zijn. De kalender kost 15 euro en is te koop in het ziekenhuis.