Belgische trekpaarden al negentig jaar te bewonderen op de Markt

De paardenprijskamp is al negen decennia een vaste waarde op de Markt van Deinze.
Anthony Statius De paardenprijskamp is al negen decennia een vaste waarde op de Markt van Deinze.
Altijd een beetje spektakel op de paardenprijskamp.
Anthony Statius Altijd een beetje spektakel op de paardenprijskamp.
De prijskamp van het Belgisch trekpaard komt op zondag 7 oktober voor de negentigste keer naar de Markt van Deinze. "Er zullen honderd trekpaarden te zien zijn en in het Saveryspand loopt een speciale tentoonstelling rond dit levende Vlaamse monument", zegt Jozef Colman, voorzitter van de Oost-Vlaamse trekpaardenfokkers PAKOV.

Het Belgisch trekpaard is dan misschien niet meer te zien op onze wegen en akkers, toch blijft het dier een belangrijk deel van het collectief geheugen. Ieder jaar zijn deze paarden te bewonderen op de Markt van Deinze. "Pas in 1886 werd de stamboekvereniging Het Belgisch Trekpaard opgericht, met als doel een uniform ras te kweken", zegt Jozef Colman. "De jaarlijkse prijskamp diende om de fokkerij te stimuleren. In 1920 werd de provinciale vereniging De Paardenkwekers van Oost-Vlaanderen opgericht en deze provincie vertegenwoordigt ongeveer 40 procent van de Vlaamse fokkerij. De prijskamp in Deinze telt dan ook het meest aantal paarden. Op zondag 7 oktober vindt op de markt voor de negentigste keer de prijskamp plaats en er zullen opnieuw meer dan honderd trekpaarden te bewonderen zijn."

"De paarden zullen eerst individueel geklasseerd worden volgens ouderdom en stokmaat en nadien komen de eerst geplaatsten tegenover elkaar te staan in de diverse kampioenschappen", gaat Jozef verder. "In de 'Ereprijs Stad Deinze' worden de oud-nationale en de oud-kampioenen van Deinze gepresenteerd. Daarnaast is er een parade en ondertussen zullen er een viertal koetsen rondrijden op de Markt. Je kan er een hoefsmid aan het werk zien en de kleinsten kunnen een ritje maken op de rug van een trekpaard."

"Op zaterdag 6 oktober van 14 tot 17 uur en op zondag 7 oktober van 10 tot 18 uur loopt er ook een kunst- en archieftentoonstelling in het Saveryspand. Je ziet er aan de hand van schilderijen, foto's, archiefdocumenten en bronzen beelden hoe het trekpaard naast een loyale bondgenoot ook een unieke inspiratiebron was voor kunstenaars", besluit Colman. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.