Beeld Vos Reinaert in ere hersteld

Het beeld ‘Reinaert op het graf van Coppe’ aan de Tolpoortbrug werd volledig gerestaureerd. “De bronzen beelden werden steviger verankerd tegen vandalen”, zegt cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V).

“Dit kunstwerk is een van de bekendste monumenten van onze stad”, zegt  Rutger De Reu. “Het speelt een belangrijke rol in de Canteclaerstoet, de traditie wil dat de prins en de prinses Canteclaer aan de vooravond van de stoet het beeld komen groeten. Het beeld is echter al verscheidene keren vernield door vandalen, voor het laatst in 2015. De bronzen figuur van de vos Reinaert werd toen omver geworpen. De rechterhand, de staf en een deel van de mantel waren niet meer te herstellen.”

“Om de restauratie te doen slagen dienden we op zoek te gaan naar iemand die op dezelfde manier werkte als de overleden kunstenaar Chris Ferket, dat was niet zo evident”, zegt Mudel-conservator Wim Lammertijn. “Uiteindelijk vonden we een creatieve oplossing. We trokken de oorspronkelijke bronsgieterij, de Kunstgieterij De Clercq- Ginsberg, aan en zetten een samenwerking op met de neef van de kunstenaar die volgens dezelfde methode werkt en een goede kennis heeft van de werken van Chris Ferket. De beeldjes werden hersteld, de stenen werden gereinigd en het metselwerk vernieuwd.”

“De bronzen beelden werden steviger verankerd dan voorheen, dat zou het vandalisme moeten beperken”, zegt Rutger De Reu. “Maar een garantie dat dit beeld niet meer beschadigd wordt, kan er alleen maar komen als iedereen er zich van bewust is dat je zoiets gewoon niet doet. Dit beeld staat symbool voor de ziel van de Canteclaerstoet en de geschiedenis van onze kippenstad. Blijf er gewoon af. En de kop van collega-schepen Bruno Dhaenens? Die hebben we bewaard en we zullen die teruggeven.”

Rutger De Reu en Wim Lammertijn bij het gerestaureerde beeld aan de Tolpoortbrug.
Anthony Statius Rutger De Reu en Wim Lammertijn bij het gerestaureerde beeld aan de Tolpoortbrug.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.