Aardappelboeren smachten naar regen

De droge nazomer mag dan wel een zegen zijn voor velen, maar voor aardappelboeren is het een ramp. "De aardappelen vertonen uitzonderlijk veel 'blauwe plekken', een gevolg van droge aardkluiten", zegt aardappelhandelaar Jozef Vercamer (62) uit Vinkt.

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) trok gisteren aan de alarmbel. "In mei en juni kenden we een lange, buitengewoon natte periode waardoor er veel schade is veroorzaakt aan de bodem en de teelten", zegt ABS-woordvoerder Guy Depraetere. "Nu worden de landbouwers geconfronteerd met een nieuw schadefenomeen: een droogte die al zes weken aanhoudt. Door de droogte is de grond keihard, wat problemen oplevert bij het rooien van bieten en aardappelen."

Blauwe plekken

"Bij het rooien worden de aardappelen beschadigd door de droge aardkluiten", beaamt Jozef Vercamer, die al heel zijn leven tussen de 'patatten' staat. Zijn bestaat voornamelijk uit het afsluiten en opvolgen van contracten tussen tachtig boeren enerzijds en grote verwerkers zoals Lutosa anderzijds. "Hierdoor ontstaan vaak 'blauwe plekken' en dus bestaat de kans dat fabrieken deze afkeuren. De oogst van de bewaaraardappelen start normaal half september, maar er werd nog geen kilogram gerooid. In totaal werd nog maar 25 procent van het totaal aantal aardappelen gerooid, maar dit is voor rechtstreekse verwerking door de fabrieken. Zolang het niet regent, kunnen de boeren niet voortdoen. Een mogelijke oplossing is om de velden te 'beregenen', maar dat is duur. Om een hectare te irrigeren, betaal je 1.500 euro." (ASD)

Jozef Vercamer toont enkele aardappelen, die veel 'blauwe plekken' vertonen.
Anthony Statius Jozef Vercamer toont enkele aardappelen, die veel 'blauwe plekken' vertonen.