120.000 euro voor extra camera's

POLITIEZONE INVESTEERT FORS IN STRIJD TEGEN INBREKERS EN CRIMINELEN

De politie Deinze-Zulte gaat de strijd aan met inbrekers en andere criminelen. Daarvoor trekt het de geldbeugel open: het korps spendeert maar liefst 120.600 euro aan acht nummerplaatherkenningscamera's (ANPR). "De huidige camera's hebben hun nut al bewezen met onlangs nog een dievenbende die werd opgerold", duidt politiewoordvoerster Julie Van den Heede.

Op 3 maart van dit jaar hadden drie Roemenen goederen gestolen uit warenhuis Delhaize in Deinze. Op de beelden van de bewakingscamera's kon je toen zien dat er twee vrouwen de diefstallen pleegden terwijl een man in een verdachte wagen met Britse nummerplaat hen op de parking stond op te wachten. De politie kon de nummerplaat noteren, maar het was dankzij de ANPR-camera op de Emiel Clauslaan in Astene dat de dieven opgespoord konden worden. De wagen passeerde daar op 21 maart, de interventieploegen van de politie Deinze-Zulte en die van Schelde-Leie konden het voertuig onderscheppen en de drie inzittenden arresteren.

Niet-verzekerde wagen

"De ANPR-camera's hebben hun nut dus al bewezen op vlak van veiligheid", verwijst burgemeester Jan Vermeulen van Deinze naar de pas opgerolde dievenbende. "Alle belangrijke invalswegen van en naar Deinze en Zulte zijn hiermee afgedekt, wat het veiligheidsgevoel in onze zone verhoogt", voegt Vermeulens collega Simon Lagrange toe. Maar de camera's verzamelen niet alleen bewijslast. De politie kan hiermee ook bestuurders onderscheppen die rondrijden met een niet-gekeurde of niet-verzekerde wagen of hun verkeersbelasting nog moeten betalen.


De gemeenteraden Deinze en Zulte zetten onlangs het licht op groen om op nog vier plaatsen telkens twee camera's te plaatsen. Dat gebeurd in de Kerkstraat in Zulte, en in Deinze op de Kortrijksesteenweg, de Oudenaardsesteenweg en de Tieltsesteenweg. Telkens zal er van in beide richtingen gefilmd worden. Die acht camera's kosten samen 120.600 euro. Voorlopig is het nog onduidelijk wanneer de camera's er juist komen. "Al het materiaal is besteld en de vergunningen lopen. Sowieso zullen ze er in het najaar van 2016 staan", zegt Van den Heede.

Camera Astene verdwijnt

Momenteel staan er in de politiezone Deinze-Zulte al op vijf plaatsen ANPR-camera's. Dat is het geval op het kruispunt van de Gaversesteenweg en de Karrewegstraat in Petegem, de Leernsesteenweg, het kruispunt van de N43 met de Statiestraat in Zulte, het kruispunt van de Lotenhullestraat met Beekkant in Vinkt en ten slotte op de Emiel Clauslaan in Astene. Die laatste camera verdwijnt echter en zal op een andere locatie weer opduiken, omdat het buurkorps van Schelde-Leie op de Kortrijksesteenweg ook van plan is om een ANPR-camera te installeren. De gevatte dieven op 21 maart werden dan ook het laatste opmerkelijke wapenfeit van de camera.