10.000 euro aan gsm's weg in 30 seconden

INBREKERS SLAAN RUIT TELECOMWINKEL IN MET RIOOLDEKSEL

Op camerabeelden van de Proximuswinkel in Sint-Denijs-Westrem is te zien hoe de vier inbrekers de glazen deur inslaan met een riooldeksel.
repro Wouter Spillebeen Op camerabeelden van de Proximuswinkel in Sint-Denijs-Westrem is te zien hoe de vier inbrekers de glazen deur inslaan met een riooldeksel.
Een inbrekersbende heeft toegeslaan in de Proximuswinkel in Deinze. Ze sloegen met een riooldeksel de vitrine stuk én graaiden in 30 seconden voor 10.000 euro aan gsm's mee. Een nacht later braken ze in bij een Proximusverdeler in Sint-Denijs-Westrem. "Ze kwamen binnen in ware commandostijl, zo georganiseerd waren ze", vertelt Guy Van Tornhout, de uitbater van de winkel in Sint-Denijs-Westrem.

Rond drie uur in de nacht van zaterdag op zondag sloegen verschillende daders met een riooldeksel de vitrine van de Proximuswinkel in de Tolpoortstraat in Deinze aan diggelen. Ze namen vooral demo-gsm's en consoles mee en vluchtten amper dertig seconden later weg met een buit ter waarde van minstens tienduizend euro. "Buiten stond een vluchtwagen op hen te wachten", zegt de politie van de zone Deinze-Zulte. "Er is een buurtonderzoek opgestart en de ANPR-camera's werden ingezet om de daders te vatten, maar het leverde tot nu toe nog geen resultaat op."

De stukgeslagen vitrine van de Proximuswinkel in Deinze is dichtgemaakt met houten panelen.
Wouter Spillebeen De stukgeslagen vitrine van de Proximuswinkel in Deinze is dichtgemaakt met houten panelen.

Wakker van klap

Omdat de kraak zo snel ging, hebben ook buurtbewoners niets gezien. "Ik ben wel wakker geworden van de klap", vertelt een overbuurvrouw. "Dan heb ik het alarm van de winkel horen afgaan. Tegen de tijd dat ik naar buiten keek, was het al afgelopen en kwamen de brandweer en politie al toe. Ze hebben hier wel nog een paar uur de wacht gehouden."

De volgende nacht sloeg de bende opnieuw toe op dezelfde manier, deze keer in de winkel van Guy Van Tornhout op de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem. Opnieuw sloegen ze met een riooldeksel glas kapot om binnen te geraken. Zodra het alarm een rookwolk produceerde, ging het viertal er vandoor met ongeveer 15.000 euro aan gsm's en iPads. Bij beide inbraken werden de daders door bewakingscamera's gefilmd.

"Nadat ik een melding kreeg van het alarmsysteem zag ik live op de beelden dat de daders aan mijn deur stonden", vertelt Van Tornhout. "Ik ben meteen in mijn auto gesprongen en ter plaatse gegaan, maar ik kon niets meer doen. Er lag overal glas en ik had geen schoenen aangetrokken. Ik was er enorm van geschrokken om die mannen zo voor mijn deur te zien staan. Toen ik de beelden volledig bekeek, zag ik hoe georganiseerd ze waren. In ware commandostijl drongen ze binnen. Met al die glasscherven zou ik het niet gedurfd hebben, maar ze waren erop voorzien."

Onherkenbare taal

Vermoedelijk zijn de daders een rondtrekkende bende. "Op de camerabeelden is duidelijk te horen dat de mannen een zin tegen elkaar zeggen, maar ik herken de taal niet. Alles is nu overgemaakt aan de politie, hopelijk kunnen ze de daders aan de hand daarvan vinden", aldus uitbater Guy Van Tornhout.