"Wij zijn Gwijde nog lang niet vergeten"

KSA VINKT TERUG NAAR SLOVENIË TER ERE VAN OVERLEDEN VRIEND

De vrienden van Gwijde op het muurtje in het Sloveense Koper. Tijdens hun reis in 2010 sprongen ze er op initiatief van Gwijde af.
Anthony Statius De vrienden van Gwijde op het muurtje in het Sloveense Koper. Tijdens hun reis in 2010 sprongen ze er op initiatief van Gwijde af.
Net zoals in 2010 maakten de hernieuwers van KSA Vinkt een reis naar Slovenië. Maar deze keer moest de bende het doen zonder hun goede vriend Gwijde Provijn. Hij kwam twee jaar geleden om bij een verkeersongeval. "Deze reis is ter ere van Gwijde. Hij kon maar niet zwijgen over de eerste trip naar Slovenië", vertelt goede vriend Matthias Neirynck.

De hernieuwers van KSA Vinkt trokken vier jaar geleden met het vliegtuig naar Slovenië. "Normaal deden we altijd een fietskamp in het buitenland, maar wilden eens iets anders doen", vertelt toenmalig groepsleider Gertjan Verstraete. "We trokken acht dagen rond. Het was een fantastische tijd. Slovenië nam toen deel aan het wereldkampioenschap voetbal, zodat we daar mee konden supporteren met de Slovenen. Vanaf het moment dat we terug op Belgische bodem waren, werd er al gesproken over een terugkeer. Elk jaar kwam dit ter sprake, maar we hadden afgesproken te wachten tot het nieuwe WK in 2014", vertelt Verstraete.

Matthias Neirynck en Gwijde (rechts) op bezoek bij de kapper in Slovenië tijdens hun reis in 2010.
Anthony Statius Matthias Neirynck en Gwijde (rechts) op bezoek bij de kapper in Slovenië tijdens hun reis in 2010.

Stickers

Vorige week trokken ze opnieuw naar Slovenië, maar zonder Gwijde. De 20-jarige jongen kwam twee jaar geleden om het leven bij een verkeersongeval. Op 25 augustus 2012 was hij op de baan met zijn beste vriend Clint. Ze deden inkopen voor de jaarlijkse openluchtfuif van de KSA Ahoy Vinkt. In de Lotenhullestraat gleed hun bestelwagen van de baan en kwam tegen een boom terecht. De jonge dj overleed later in het ziekenhuis.


"Deze trip was als een eerbetoon aan Gwijde", zegt leider Matthias Neirynck. "Hij was altijd een van de grootste sfeermakers en sprak me heel veel aan over een mogelijke terugkeer naar Slovenië. Gwijde had op die reis zijn strepen verdiend en had ons een goede tijd bezorgd. Zo herinner ik mij een moment in Koper, een kuststad in Slovenië. Er was daar een muurtje aan het water en we deden een wedstrijd om er eerst af te springen. Dat was een idee van Gwijde. Het was hij ook die als eerste sprong. Een ander memorabel moment was toen hij zijn pet op de grond gooide en begon te dansen om een centje bij te verdienen. De reis was nogal duur vandaar", lacht Matthias.


"Op al deze plaatsen plakten we stickers van Gwijde, die we kort na zijn dood hebben laten maken. Hij was heel aanwezig. Toen de playlist van een van onze gsm's toevallig zijn lievelingsnummer 'Take me away' van Chase and Status begon af te spelen, was het vijf minuten stil. Vooral de laatste avond en de terugkeer naar huis waren emotioneel. Het was de laatste keer dat je samen die herinneringen oprakelt. Het zit nog diep bij iedereen en wij zijn Gwijde nog niet vergeten. De plannen zijn om binnen vier jaar opnieuw te gaan", zegt Neirynck.