"Van rebelse rederijkers tot doortocht van Hitler"

STEFAAN DE GROOTE (57) BUNDELT 112 VERHALEN UIT DEINZE EN NEVELE

Stefaan De Groote met zijn boek aan de Onze-Lieve-Vrouw-kerk. Op deze plek ondergingen de Deinse rederijkers hun boetetocht in een van Stefaans favoriete verhalen.
Anthony Statius Stefaan De Groote met zijn boek aan de Onze-Lieve-Vrouw-kerk. Op deze plek ondergingen de Deinse rederijkers hun boetetocht in een van Stefaans favoriete verhalen.
Wist je dat Merendree een belangrijk Romeins handelscentrum was? Of dat Adolf Hitler nog in een kolonne Mercedessen door de Kortrijkstraat heeft geparadeerd? Of wie herinnert zich nog de mysterieuze moord op cafébazin Zulma? In Deinze en Nevele vallen heel wat verhalen te vertellen. Stefaan De Groote van heemkundige king het Land van Nevele pikte er samen met Denis Pieters 112 uit en bundelde ze samen in een geïllustreerd boek. "Is er nog interesse in streekgeschiedenis? Natuurlijk!", zegt Stefaan.

De fusie tussen Deinze en Nevele is nog niet officieel rond, en het eerste 'fusieboek' is al een feit. Al mag je 'Geschiedenis van Deinze en 't Land van Nevele in 112 verhalen' niet op die manier bekijken.


"Begin dit jaar had ik de ontwerptekst klaar voor de 'Geschiedenis van Deinze en haar deelgemeenten in 101 verhalen'. En toen maakte men plots die fusie bekend. Denis en ik hebben dan halsoverkop besloten om mee te gaan in die historische beslissing en met het fusieverhaal sluiten we onze reeks dan ook af", zegt Stefaan De Groote, die op zondag 3 december zijn boek voorstelde voor een volle raadzaal van dienstencentrum Leiespiegel.

Pak bekende figuren

Er passeren heel wat bekende figuren de revue zoals dokter Gaston Martens uit Astene of het geslacht Planckaert in Nevele, maar de meeste verhalen doen niet meteen een belletje rinkelen. "Een van mijn favoriete verhalen is er eentje uit het jaar 1554. Toen werden de Deinse rederijkers - voorlopers van de huidige toneelvereniging Vooruit - vernederd door de Inquisitie. De rederijkers hadden zich gewaagd aan een protestants theaterstuk dat en dat was Pieter Titelmans, een beruchte ketterjager, ter ore gekomen. Als straf moesten ze een boetetocht rond de Onze-Lieve-Vrouw-kerk lopen: blootvoets in een lang, wit hemd en met een zware brandende kaars in de hand. Deinze had dus haar eigen Stroppendragers, zoals in Gent."

Nazikopstukken

"Een ander opmerkelijk verhaal is de doortocht van Adolf Hitler en zijn nazikopstukken door Deinze. Hiervan bestaat zelfs een foto, waarop je SS-baas Heinrich Himmler ziet paraderen. Ook de groei van een belangrijke ooievaarskolonie in de Brielmeersen vind ik een leuk verhaal en de zingende pater Louis Mestdagh - de mannelijke Soeur Sourire - en voormalig burgemeester Jozef Van Risseghem waren interessante figuren. Die laatste bleef tot zijn negentigste burgemeester en tijdens WOII annexeerde hij Petegem met Duitse steun."


Meer lees je in 'Geschiedenis van Deinze en 't Land van Nevele', te koop voor 24 euro in de lokale kranten- en boekenwinkel, het Mudel, de dienst Toerisme, het erfgoedcentrum van de heemkundige kring in Hansbeke, bakkerij de Roskam in Deinze en de Spar in Vinkt. Het boek wordt uitgebracht door het publicatieplatform Skribis.