"Ten Bosse wordt meer hotel dan rusthuis"

NA NIEUWBOUW VOLGT VOLLEDIGE RENOVATIE WOONZORGCENTRUM SINT-VINCENTIUS

Zorgdirecteur Jan Beeusaert, directeur Ludo Timmermans en zorgcoördinator Chantal de Witte op het dak van een van de nieuwe woonhuizen. Achter hen ligt het lokaal dienstencentrum en daarvoor zie je een van de glazen gangen die de gebouwen met elkaar verbinden.
Anthony Statius Zorgdirecteur Jan Beeusaert, directeur Ludo Timmermans en zorgcoördinator Chantal de Witte op het dak van een van de nieuwe woonhuizen. Achter hen ligt het lokaal dienstencentrum en daarvoor zie je een van de glazen gangen die de gebouwen met elkaar verbinden.
De tachtig nieuwe wooneenheden en het lokaal dienstencentrum van Woonzorgcentrum Sint-Vincentius worden eind mei in gebruik genomen. Op de Dag van de Zorg op zondag 19 maart is iedereen welkom om al eens een kijkje te komen nemen. "Elke nieuwe vierkante meter gaat naar meer ruimte voor onze bewoners", zegt directeur Ludo Timmermans.

De uitbreidingswerken van WZC Sint-Vincentius in de wijk Ten Bosse zitten op schema. Begin vorig jaar startte men met de ruwbouw en eind mei is het nieuwe zorgcomplex al klaar.


"Het gaat om tachtig nieuwe wooneenheden, verspreid over vijf woonhuizen", zegt directeur Ludo Timmermans. "Deze woonblokken van telkens twee of drie verdiepingen hoog zijn met elkaar verbonden door glazen gangen. In een van de blokken komt een Lokaal Dienstencentrum (LDC) met een bar, een keuken, een pc-lokaal en een grote zaal van 600 vierkante meter, die in twee kan verdeeld worden. Dit LDC wordt een ontmoetingsplaats voor de hele wijk en het zal gehuurd kunnen worden door verenigingen. Verder komt er ook een kinesitherapieruimte en een grote fitnesszaal."


"De kamers in de nieuwe woonhuizen zijn volledig gericht op meer comfort", vult zorgdirecteur Jan Beeusaert aan. "We bieden drie types aan. Zo zijn er 67 standaardkamers met een oppervlakte van 25 m². Verder zijn er ook zorgstudio's van 40 m² en zorgflats van 55 m². De flats zijn ook beschikbaar voor koppels en zijn voorzien van twee toiletten, een badkamer en een keuken. Het centrale gebouw heeft op iedere verdieping een grote leefruimte en in ieder woonblok zijn er extra leefruimtes en zithoeken. Alle kamers zijn voorzien van de modernste oproepsystemen. Onze bewoners moeten meer het gevoel hebben dat ze in een hotel verblijven dan in een rusthuis. De dagprijzen van de kamers zijn respectievelijk 63, 69,9 en 79,9 euro. We hopen nog via een VIPA-subsidie (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) vijf euro korting te kunnen geven per ligdag. De eerste verdieping van de nieuwbouw is via een begeleide wandeling te bezoeken op de Dag van de Zorg."

De nieuwe wooneenheden van rusthuis Ten Bosse zijn zondag open voor het publiek.
Anthony Statius De nieuwe wooneenheden van rusthuis Ten Bosse zijn zondag open voor het publiek.

"Eigen middelen"

"Aan de nieuwbouw hangt een prijskaartje van 15 miljoen euro", zegt Timmermans. "Normaal gezien kregen wij 7,2 miljoen euro subsidie van het VIPA, maar door recente besparingen betalen we dit met eigen middelen. Maar we blijven niet stilstaan. In het najaar starten we al met de renovatiewerken van het oude gebouw. We bouwen de 90 bestaande kamers om naar 61 grotere, comfortabele kamers en er nog eens 14 nieuwe bij op het dak en nog eens 15 zorgflats. Met nog vier kortverblijfkamers komen we in totaal aan een capaciteit van 174 kamers. Bijna elke nieuwe vierkante meter die we bouwen gaat naar meer ruimte voor onze bewoners. De renovatiewerken kosten ons nog eens 4,5 miljoen euro en ze zullen eind 2019 afgerond zijn."


Van 10 tot 17 uur kunnen de bezoekers zondag kennismaken met het dagverzorgingscentrum, het animatieaanbod, de fitnessruimte, de vrijwilligerswerking en heel wat informatieve standen van onder andere de leerlingen van Leiepoort campus Sint-Theresia. Er is ook kinderanimatie en een fotozoektocht voorzien.