"Ruimteschip krijgt naam van overleden collega"

VTI DEINZE BOUWT LEVENSECHTE X-WING STARFIGHTER UIT STAR WARS NA

Deze leerlingen werkten mee aan bouw van de X-Wing Starfighter.
Anthony Statius Deze leerlingen werkten mee aan bouw van de X-Wing Starfighter.
Star Wars-fans moeten op zondag 7 mei op de opendeurdag in VTI Deinze zijn. Leerkracht mechanica Koen Verbrugghe werkte samen met zijn leerlingen aan een X-Wing Starfighter, het bekende ruimteschip waarmee Luke Skywalker rondvliegt in de films. "De Starfighter krijgt de naam Marnic Vantwembeke, als eerbetoon aan onze collega die in januari overleed", zegt Koen.

The force is strong with VTI Deinze. Op zondag 7 mei staat de jaarlijkse opendeurdag in het teken van de veertigste verjaardag van de Star Wars-films. Alle afdelingen van de school werkten rond de populaire filmreeks maar hét pronkstuk is de X-Wing Starfighter van mechanicaleerkracht Koen Verbrugghe (49). De replica van het bekende ruimtetuig is met zijn zeven meter lengte slechts een stukje kleiner dan het origineel van elf meter.


"Het idee om zelf een X-Wing te bouwen kwam vorige zomer aan de Gentse Korenmarkt", vertelt mechanicaleerkracht Koen, die in bijberoep kunstwerken in staal maakt. "Ik zag een mama voorbijrijden met haar twee kindjes in de laadbak van haar bakfiets. Deze had de vorm van de cockpit van een X-Wing. Ik heb op het internet een plan van een T-65, het model uit de oude Star Wars-films, gevonden en in september ben ik aan de slag gegaan. Aanvankelijk was dit bedoeld als een project voor drie jaar maar ik heb heel veel hulp gekregen van een groep enthousiaste leerlingen tijdens de lessen mechanica en zo hebben we de X-Wing klaargekregen voor de opendeurdag. De Starfighter bestaat uit een stalen geraamte, aluminium platen en kunststof en alles hangt aan elkaar met meer dan 1.000 klinknagels. Voor de bouw werden uitsluitend gerecycleerde materialen gebruikt."


"Zondag om 16 uur wordt de X-Wing officieel gedoopt met de naam Marnic Vantwembeke. Marnic was onze collega automechanica die in januari overleed na een lange strijd tegen kanker. Als eerbetoon hebben we ons ruimtetuig naar hem vernoemd. Net zoals de X-Wing hopen we dat Marnic ook een mooie plek tussen de sterren heeft gevonden."

Leerkracht mechanica Koen Verbrugghe in de cockpit van zijn X-Wing Starfighter. Het ruimteschip draagt de naam van de overleden collega Marnic Vantwembeke.
Anthony Statius Leerkracht mechanica Koen Verbrugghe in de cockpit van zijn X-Wing Starfighter. Het ruimteschip draagt de naam van de overleden collega Marnic Vantwembeke.

501st Belgian Garrison

Het nieuws van de X-Wing Starfighter verspreidde zich al snel onder Star Wars-fans en zo krijgt VTI Deinze zondag ook leden van het 501st Belgian Garrison over de vloer.


"Deze fanclub met afdelingen over de hele wereld is de enige die van Disney de toelating heeft om in hun zelfgemaakte kostuums acte de présence te geven. Hun komst is gratis, maar gaat altijd gepaard met een schenking aan het goede doel. Dit wordt later nog bekendgemaakt. Naast het 501st Belgian Garrison komt er ook een groep R2 Builders langs met drie R2D2-robots en zelfs een BB8 uit de zevende filmThe Force Awakens." Na de opendeurdag vertrekt de X-Wing op reis. Niet naar een 'galaxy, far far away', maar onder andere naar het vliegveld van Ursel tijdens de airshow Ursel Avia.

Demonstraties

Iedereen is welkom op de opendeurdag op zondag 7 mei. Naast het Star Wars-gebeuren zijn er nog activiteiten waaronder een demonstratie van RC minigravers. Alle werkplaatsen van VTI Deinze zijn te bezoeken tussen 9.30 en 12.30 uur en tussen 14 en 17 uur. Meer info: www.vtideinze.be en volgende link: https://vimeo.com/215110864.