"Ommegangstraat is echte vuilnisbelt"

VUILNISBESTRIJDER SAS RIF KRIJGT LUCIEN BUYSSE-PRIJS VOOR MOED EN DOORZETTING

Er liggen grote flessen drank en zelfs menselijke uitwerpselen (links). Ook zakken met bedorven eten worden aan de gracht achtergelaten (rechts).
Er liggen grote flessen drank en zelfs menselijke uitwerpselen (links). Ook zakken met bedorven eten worden aan de gracht achtergelaten (rechts).
Vuilnisbestrijder Sas Rif blijft het sluikstortprobleem in Deinze aankaarten. Van uitwerpselen tot kerstbomen, op sommige plaatsen zoals de Ommegangstraat blijven mensen hardnekkig hun afval dumpen. "De stad doet niet genoeg om sluikstort tegen te gaan", zegt Sas. "Het probleem is dat in die straat niet veel toezicht is", zegt schepen van Milieu Bruno Dhanens (Open Vld).

Deinzenaar Sas Rif trekt als sinds de zomer van 2015 vrijwillig ten strijde tegen sluikstort in de stad. De oppositiepartij GroenRood beloonde hem hiervoor met hun jaarlijkse Lucien Buysse-prijs voor moed en doorzettingsvermogen. Een ideale gelegenheid om nog eens te polsen hoe het een dik jaar later gesteld is met het probleem. "Ik ga nog regelmatig te voet of met de bakfiets op pad", zegt Sas. "Als ik mijn dochter Robyn naar school breng, neem ik vaak een andere route, zodat ik kan zien waar er veel afval ligt. Er zijn enkele plaatsen waar ik altijd vuilnis vind, maar het toppunt is het doodlopend stukje van de Ommegangstraat dat uitkomt aan de fiets- en voetgangerstunnel onder de spoorweg."

Sas Rif bij de gracht tussen de spoorweg en de oude Torckfabriek. Mensen gooien hun vuilnis achter het paneel.
Anthony Statius Sas Rif bij de gracht tussen de spoorweg en de oude Torckfabriek. Mensen gooien hun vuilnis achter het paneel.

Stereo-installatie

We gingen samen met Sas ter plaatse kijken en troffen er een kleine vuilnisbelt aan. Achter de garagebox vinden we een kerstboom, zakken vol bedorven etenswaren en zelfs menselijke uitwerpselen en gebruikt wc-papier, omringd door lege flessen cava. Maar het vuilste plekje is niet onmiddellijk zichtbaar. Tussen de spoorweg en de oude, leegstaande Torck-fabriek staat een paneel van twee meter hoog. Wat daarachter ligt, tart alle verbeelding: een sloot van enkele meters lang vol luiers, etenswaren, plastic flessen en zelfs een stuk van een stereo-installatie.


"Ik heb die gracht al eens opgekuist, maar mensen blijven er hun afval achter gooien", zucht Sas. "In de winter vind je vooral grotere stukken zoals electro, misschien geraken de mensen minder snel in het containerpark? Andere geliefkoosde dumpingplaatsen zijn de vuilnisbak aan het Sint Martinuspark, de Sint Hubertstraat tussen de tunneltjes, de Kortrijksesteenweg tegenover RVT Sint Jozef, het Kaandelpark aan de achterkant van De Rore, de fietssnelweg en het stadsbos."

"Weinig sensibilisatie"

"Als ik deze plaatsen passeer, dan ruim ik ze op", gaat Sas verder. "Zakjes controleer ik op adresgegevens en als ik er vind met gegevens op, dan bel ik aan bij de sluikstorters en dan zeg ik hen dat ze het moeten ophalen. Er is een belangrijk verschil tussen zwerfvuil en sluikstort. Zwerfvuil is afval dat niet moedwillig achtergelaten is, bijvoorbeeld een kassaticket dat wegwaait uit een boodschappentas. Sluikstort is bewust achtergelaten. Vuilnisbakken trekken sluikstort aan. Mensen vinden vuilniszakken vaak te duur, terwijl ze bij correct sorteren en bewust aankopen daar veel zouden op kunnen besparen. Ook het niet ophalen van gft is een boosdoener. Er is te weinig sensibilisatie en te weinig sociale controle, de stad doet echt niet genoeg."


"Onze diensten gaan vaak op ronde en ook de Ommegangstraat wordt regelmatig opgeruimd", zegt schepen Bruno Dhaenens. "Ik heb er zelf al sluikstorters op heterdaad betrapt en onmiddellijk de politie erbij gehaald. Het probleem is dat het een afgelegen plaats is, waar maar weinig sociale controle mogelijk is. We doen wat we kunnen", besluit schepen Dhaenens.