"Kunstgalerie, boekenwinkel én bar in een"

KOPPEL OPENT 'BORABEAU' LANGS KORTRIJKSESTEENWEG

Eigenaars van de kunstgalerie Vincent Lobel en Mieke Van Doren tussen de boeken.
Anthony Statius Eigenaars van de kunstgalerie Vincent Lobel en Mieke Van Doren tussen de boeken.
Borabeau, de nieuwe kunstgalerie van Mieke Van Doren en Vincent Lobel, is alles behalve kil. In een oude opslagplaats langs de Kortrijksesteenweg in Astene vind je behalve kunstwerken ook een zee aan boeken en een gezellige lounge. "De bezoeker mag niet het gevoel hebben dat kunst niet toegankelijk is", zegt het koppel uit Sint-Martens-Latem.

Je kan er niet naast kijken, naast de gevel van kunstgalerie en boekenwinkel 'Borabeau' langs de Dorpsstraat (N43) in Astene. Een van de schilderijen van de Togolese kunstenaar en artist-in-residence Koumy prijkt achter het raam. De details van het bijzonder kleurrijk werk werden uitvergroot op de gevel.


Ook opvallend: Borabeau is meer dan een kille kunstgalerij. Als je er binnenwandelt, krijg je een indrukwekkende verzameling exclusieve boeken te zien. In een gezellige bar kan je een kopje koffie drinken.

De kleurrijke gevel werd geschilderd door een van de artiesten, de Togolees Koumy.
Anthony Statius De kleurrijke gevel werd geschilderd door een van de artiesten, de Togolees Koumy.

700 vierkante meter

Daarachter ligt een 700 vierkante meter grote exporuimte met de werken van een zevental zorgvuldig gekozen kunstenaars.


"Onze galerie is opgevat als een belevingsruimte", zegt Mieke Van Doren. "Voor velen is er drempelvrees om een klassieke kunstgalerie binnen te stappen. De bezoeker mag hier niet het gevoel hebben dat kunst niet toegankelijk is. Daarom kom je eerst binnen in onze boekenwinkel Assouline. Hier vind je exclusieve boeken, niet alleen over kunst, maar ook over culinaire geneugten, interieur, reizen, mode of auto's. Een kopje koffie drinken en terwijl de inkijkexemplaren doorbladeren. Het kan hier allemaal."

Evolutie

"De naam Borabeau vat onze visie mooi samen", zegt Mieke. ". "Het verwijst naar het paradijselijke eiland Bora Bora, een rustgevende plek waar het aangenaam vertoeven is, maar ook naar beauty of beauté, de schoonheid. 'Pora pora' betekent ook 'eerstgeborene' in het Tahitiaans. Toepasselijk, want deze galerie is onze eerste eigen plek in de kunstwereld", zegt Mieke. "Mieke en ik zijn al jaren kunstliefhebbers en verzamelaars", zegt Vincent. "We hebben besloten om onze passie een professionele wending te geven. Om inspiratie op te doen voor onze eigen galerie hebben we honderden galerieën over de hele wereld bezocht."


"We hebben onze eigen visie op kunst en verkoop", zegt Vincent. "We hebben onze kunstenaars zorgvuldig geselecteerd. Zo hebben we de Togolese Koumy uit Gent en verder kan je ook werken bewonderen van Vincent Gild, Karine Denis, Thomar en Stéphane Braud. De werken die je hier ziet, hebben we ook allemaal in eigen beheer. Zo bieden wij onze artiesten de mogelijkheid om zich te concentreren op nieuwe creaties en hiervoor staat ons atelier ook tot hun beschikking. Voor de toeschouwer of kunstverzamelaar biedt deze aanpak het voordeel van continuïteit en evolutie."


Borabeau is open van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 18 uur. Meer informatie is te verkrijgen via het telefoonnummer 09/328.59.13, per e-mail op info@atelierborabeau.com en online: www.atelierborabeau.com.