"Gaan er geen versterkte burcht van maken"

Naar aanleiding van de gebeurtenissen op de kerstmarkt in Berlijn van maandagavond zijn de politiekorpsen extra waakzaam bij grote evenementen, maar meer concrete maatregelen komen er nog niet.


"We zitten nog altijd op dreigingsniveau drie, dus de politie is sowieso waakzaam op evenementen", aldus burgemeester van Zomergem Tony Vermeire (CD&V). De meeste kerstmarkten zijn al afgelopen en daarbij troffen de lokale politiekorpsen al de nodige maatregelen. "Er is altijd een analyse van de risico's", duidt korpschef Peter Ponnet van politiezone Aalter-Knesselare. "Als dat nodig is worden er eventueel betonblokken, een combi of dranghekken geplaatst om wagens tegen te houden. We moeten ons altijd maximaal inzetten voor de veiligheid, maar dat is niet nieuw."

"Extra waakzaam"

Andere politiezones treden Ponnet bij. "We moeten per evenement de maatregelen bekijken", aldus Marc Van Wabeke van de politiezone LOWAZONE. In dezelfde zone gaan vrijdagavond in Zomergem nog een kerstmarkt en een kerstmannenloop door. "We gaan er in ieder geval geen versterkte burcht van maken", zegt burgemeester Tony Vermeire (CD&V).


"We willen dat de mensen nog kunnen genieten in ons 'warmste dorp'. We zitten nog altijd op dreigingsniveau drie, dus de politie is sowieso extra waakzaam op evenementen. Het Meetjesland is Berlijn niet, maar toch moeten we hier ook zeer omzichtig mee omgaan." (WSG/JSA)