"Fietsen tussen wilde beesten"

BROERS WAGEN ZICH AAN TOUR DE FRANCE VOOR MOUNTAINBIKERS

De broers Leander en Gilles Poté bij zaal De Vlasschuur in Gottem.
Foto ASD De broers Leander en Gilles Poté bij zaal De Vlasschuur in Gottem.
De broers Gilles (23) en Leander (19) Poté uit Bachte-Maria-Leerne bereiden zich voor op de Absa Cape Epic in Zuid-Afrika. "Zeg maar de Tour de France voor mountainbikers." Om de nodige 15.000 euro in te zamelen, organiseren de broers komend weekend een spaghettifestijn in Gottem.

De Absa Cape Epic in Zuid-Afrika is voor mountainbikers de meest prestigieuze wedstrijd waar je kunt aan deelnemen. De wedstrijd vindt volgend jaar plaats van 18 tot 25 maart. In totaal zullen 650 duo's uit alle hoeken van de wereld zich aan deze 'Tour de France' wagen, waaronder Gilles en Leander Poté. "Ik wil die wedstrijd al jaren rijden", zegt oudste broer Gilles. "Vorig jaar deed ik mijn afstudeerstage event- en projectmanagement bij de organisatie van de Absa Cape Epic en volgend jaar wil ik aan de andere kant van de barrière staan. Met mijn broer Leander heb ik de perfecte partner gevonden. Het is een ruig parcours en de kans is groot dat je wilde beesten tegenkomt. Vorig jaar kwamen de deelnemers een wespennest tegen langs het parcours. De eerste renners konden nog vlot door, maar voor zij die volgden was het minder aangenaam. Daarom moet je ook telkens in duo's deelnemen, voor de veiligheid dus."

Rennersdorp

"We koersen allebei al tien jaar in verschillende wielerclubs", pikt Leander in. "We zijn dus wel al wat getraind, maar de Absa Cape Epic is toch een ander niveau. Het is een van de zwaarste mountainbikewedstrijden ter wereld. Gespreid over acht dagen leggen we zevenhonderd kilometer af in extreme omstandigheden. Je leeft die hele periode in een rennersdorp dat telkens meereist. Fietsen, eten en slapen zijn de enige dingen waar je aan moet denken, de rest wordt verzorgd door de organisatie. Dit jaar namen onder andere Sven Nys en Cadel Evans deel aan de wedstrijd."

Kosten

"Het is niet evident om mee te doen", gaat Gilles verder. "De plaatsen zijn beperkt en je moet redelijk wat geld op tafel kunnen leggen. Deelnemen kost 5.690 Amerikaanse dollar (5.300 euro, nvdr) per team en dan heb je nog geen mountainbike, tenue of vliegticket. Ik schat dat dit avontuur ons in totaal 15.000 euro zal kosten, maar het zal het waard zijn. Wie deelgenomen heeft aan de Absa Cape Epic krijgt veel respect van mountainbikers overal ter wereld. Maar we doen dit vooral voor onszelf, voor de uitdaging."

Spaghetti

Wie de broers Poté een financieel duwtje in de rug wil geven, kan nu zaterdag vanaf 18.30 uur en zondag vanaf 11.30 uur spaghetti komen eten in zaal De Vlasschuur in de Ardense Jagersstraat 1 in Gottem. Volwassenen betalen vijftien euro, kinderen jonger dan 12 jaar tien euro. Een steunkaart kost vijf euro. Inschrijven via gilles.pote@proximus.be, met de vermelding van je naam, het aantal volwassenen en/of kinderen, je voorkeur voor vlees of vegetarisch en de dag waarop je komt. Het bedrag kan gestort worden op rekeningnummer BE81 0018 0727 7324.