"Dit wordt een grote opdracht"

DUBBELE STRAATNAMEN MOETEN VERDWIJNEN ALS FUSIE EEN FEIT IS

Een vervelend effect van de komende fusie tussen Deinze en Nevele is de dubbele straatnamen. Als men vanaf januari 2019 bijvoorbeeld spreekt over de Stationsstraat, is dit dan in Deinze of in Landegem? "De Stationsstraat in Deinze moet behouden blijven, dit is een te gekende horecabuurt om die plots te veranderen", zegt Ann De Raedt van café Donky's in de Deinse Stationsstraat.

De Kerkstraat, Kloosterstraat, Gentstraat, Stationsstraat en de Markt. Het zijn maar enkele voorbeelden van namen van straten die zowel in Deinze als in Nevele voorkomen. Er ligt zelfs een Reibroekstraat in Petegem maar ook in Hansbeke. Wanneer de fusie een feit wordt, dan zal de locatie in één van de twee gebieden sowieso een nieuwe naam moeten krijgen. "Dit wordt één van de grote opdrachten tijdens de voorbereiding van deze fusie", zegt burgemeester van Deinze Jan Vermeulen (CD&V).


"We gaan zeker beroep doen op de inwoners om ons te helpen bij het vinden van alternatieve plaatsnamen. We houden ook rekening met mensen die het niet zien zitten dat hun straatnaam verandert. De ene keer zal Deinze moeten toegeven, de andere keer Nevele."

Moeilijker voor klanten

"Als het van mij afhangt, blijft de Stationsstraat in Landegem gewoon de Stationsstraat", zegt Christ Maenhout van Orkana Coiffure. "Een nieuwe straatnaam maakt voor ons veel verschil, zo moeten er nieuwe contactgegevens online gezet worden en zo moeten we ook al ons drukwerk laten aanpassen. Een tweede zaak is dat klanten die van verder komen ons niet zo gemakkelijk meer zullen vinden, aangezien een nieuwe straatnaam meestal niet te vinden is door oudere GPS-systemen. Op zich kan het toch geen probleem zijn, dat er twee straten dezelfde naam hebben binnen één stad? Ik hoop dat de lengte van de straat de doorslag geeft, want dan wint Landegem van Deinze." "De Stationsstraat in Deinze moet volgens mij zeker behouden blijven", zegt Ann De Raedt van café Donky's. "De stationsbuurt krijgt een volledige opknapbeurt en met alle overgebleven horecazaken zijn we bezig met de opwaardering van de buurt. De stationsbuurt is een begrip in Deinze en het zou jammer zijn mocht dit een andere naam krijgen. Iedereen kent mij als Anneke van de 'statie' en ik loop hier al veel langer rond dan dat ik een café heb. De naam zit er gewoon ingebakken."

Hulp van heemkundige kring

Hoe het ook zij, er zullen alternatieven moeten gezocht worden. "De heemkundige kring Het Land van Nevele wil alvast hulp bieden om passende nieuwe namen te vinden", zegt Stefaan De Groote van Het Land van Nevele.


"We willen dit graag doen in samenwerking met de Dunsa, de historische kring van Deinze. De vereniging heeft dit al vaker gedaan bij de aanleg van nieuwe wegen." Gaat Stefaan verder. "Met onze erevoorzitter Jan Luyssaert hebben we een bekende naamkundige in eigen rangen. Hij schreef al ettelijke boeken over de verklaring van oude benamingen. Het Land van Nevele is één van de weinige verenigingen die al sinds 1970 actief is in zowel Nevele als Deinze. De grote meerderheid van de 615 leden komt uit beide entiteiten, een mooie belichaming van de toekomstige fusie."