"Binnenkort ligt Gentsesteenweg open en handelaars weten van niets"

VOORZITTER UNIZO KLAAGT GEBREKKIGE COMMUNICATIE AAN ROND WERKEN N43

Unizo-voorzitter Bart Vermaercke aan de N43.
Anthony Statius Unizo-voorzitter Bart Vermaercke aan de N43.
Het Agentschap Wegen en Verkeer start op dinsdag 18 april met de heraanleg van de N43. Het verkeer zal vijf maanden lang hinder ondervinden. "De werken starten al binnen enkele weken, maar vele handelaars wisten nog van niets. Ergerlijk dat men zo laat communiceert", zegt de voorzitter van Unizo Oost-Vlaanderen Bart Vermaercke.

De Gentsesteenweg (N43) tussen Astene en Deinze wordt binnen enkele weken hersteld. Deze gewestweg is de belangrijkste toegangspoort van de stad voor het verkeer komende van Gent en tijdens de spitsuren slibt de straat vaak dicht. Het Agentschap Wegen en Verkeer start op 18 april met de onderhoudswerken en vijf maanden lang zal het stuk tussen het kruispunt Guido-Gezellelaan/Georges Martensstraat in Deinze en het kruispunt Nieuwstraat/Hubert Malfaitplein in Astene onderbroken zijn.

De werken vinden plaats op het traject tussen de kruispunten Nieuwstraat-Kappellestraat in Astene en het kruispunt van de Guido Gezellelaan en de Georges Martensstraat in Deinze.
Anthony Statius De werken vinden plaats op het traject tussen de kruispunten Nieuwstraat-Kappellestraat in Astene en het kruispunt van de Guido Gezellelaan en de Georges Martensstraat in Deinze.

"Half september klaar"

"De aannemer zal het wegdek uitbreken en volledig heraanleggen", zegt communicatieverantwoordelijke bij AWV Sylvie Syryn. "Er komt een nieuwe, aparte busbaan om de doorstroming van openbaar vervoer te stimuleren. De fietspaden langs beide zijden van de weg zijn in zeer slechte staat en krijgen een nieuwe asfaltlaag. Ook de parkeerstroken worden heraangelegd. De aannemer werkt telkens op een kant van de weg, waardoor het verkeer richting Gent altijd langs de werfzone blijft rijden. Hij werkt eerst op de weghelft richting Kortrijk vanaf 18 april tot midden juni, daarna op de weghelft richting Gent. De kruispunten Guido Gezellelaan en Nieuwstraat bevinden zich niet in de werfzone en blijven open. Half september moeten de werken afgerond zijn."

"Geen promotaks"

De werken zullen gepaard gaan met verkeerhinder. Langs de N43 bevinden zich heel wat handelszaken, maar deze zullen bereikbaar blijven. "Ik juich deze werken zeker toe, maar ik erger mij aan de gebrekkige communicatie", zegt Bart Vermaercke, voorzitter van Unizo Oost-Vlaanderen, die spreekt in naam van het bestuur en ook zelf een drukkerij heeft langs de N43.


"Deze ingrijpende werken starten al binnen een dikke maand en de meeste handelaars weten nog van niets. Er zal veel minder passage zijn in die periode en de handelaars moeten daar toch op kunnen inspelen? Ik vraag me ook af waarom de werken niet in fases kan verlopen. Bijvoorbeeld per stuk van 500 meter met lichten die wisselen van richting. De economische impact kan op die manier veel kleiner zijn. Ik zit ook nog met veel vragen. Die extra busbaan zal toch ten koste zijn van de huidige parkeerstroken. Veel winkels langs de N43 hebben enkel parkeerplaatsen op die kasseistrook. Ook de handelaars in het centrum van Deinze zullen minder goed bereikbaar zijn. Daarom vind ik het ook vreemd dat de stad Deinze ook nog niet gecommuniceerd heeft over deze werken. Ik stel voor dat de handelaars op dit deel van de N43 geen promotaks moeten betalen tijdens de werken."

Omleidingen

"Er werd een bereikbaarheidsadviseur aangesteld en die is al volop bezig met het bezoeken van de ondernemers in de werfzone", zegt Syryn. "Alle info is ook al te zien op onze website en er wordt eerstdaags een brief naar de buurtbewoners verstuurd. Dit konden we pas doen vanaf het moment we de exacte timing hadden. Eind maart is er specifiek voor de ondernemers nog een infomoment voorzien."


Tijdens de werken zijn er omleidingen voorzien. Auto's en vrachtwagens die richting Gent rijden, kunnen via de Gentsesteenweg langs de werfzone. Het verkeer richting Kortrijk rijdt om via de Klapstraat (N437), Kortrijkseheerweg, 's Gravenstraat en Steenweg Deinze (N43) en de E17. Het verkeer uit Gent richting het centrum van Deinze rijdt via de rotonde, de Pontstraat (N43), Pontstraat (N437), Leernsesteenweg (N466) en de Karel Piquélaan. Voor de veiligheid worden er geen fietsers toegelaten in de werfzone. Fietsers kunnen via de fietssnelweg langs de spoorweg gemakkelijk van Deinze naar Astene en omgekeerd.


Handelaars met vragen kunnen terecht bij bereikbaarheidsadviseur Cedric Labeau via bereikbaarheidsadviseur.ovl@wegenenverkeer.be of 0485/42.07.88.