"Aanslag met spijkerbom? 30 maanden met uitstel, meneer"

LICHTERE STRAF VOOR MAN DIE AGENT VERWONDDE IN 2015

D. liet de spijkerbom in deze woning in de Baarsstraat in Astene ontploffen toen de politie een huiszoeking wilde uitvoeren.
Foto JEW D. liet de spijkerbom in deze woning in de Baarsstraat in Astene ontploffen toen de politie een huiszoeking wilde uitvoeren.
Van 40 maanden effectief naar 30 maanden met uitstel. Een man uit Astene is er wel erg goedkoop van af gekomen voor de moordaanslag die hij gepleegd had op enkele inspecteurs van de politie. De man liet een spijkerbom ontploffen tijdens een huiszoeking, maar als bij wonder liep slechts een agent een snijwonde op.

De politie had in de eerste maanden van 2015 verschillende tips binnen gekregen over een man die zich inliet met drugs (speed en cannabis, red.) en vrij fanatiek bezig was met wapens. Die tips waren zeker geen loos alarm, want in de sociale woning van D. in de Baarsstraat in Astene trof de politie onder meer enkele replica's van kalasjnikovs (wat niet strafbaar is, red.), een revolver, een werpster, een baseballbat met prikkeldraad rond het uiteinde gewikkeld en tientallen kogels aan. Maar dat de man ook een spijkerbom in huis had liggen, dat had niemand op voorhand durven denken.

Slechts lichtgewond

Op 26 mei 2015 belde de politie aan bij D. in de Baarsstraat. Maar opendoen wilde hij niet. Omdat de politie de deur niet wilde inbeuken, kwam er ook een slotenmaker ter plaatse. Maar net voor hij de deur wilde openen, ontplofte plots een spijkerbom. Als bij wonder raakte geen enkele spijker een inspecteur. "Een collega raakte wel lichtgewond tijdens die interventie en was hierdoor arbeidsongeschikt", legde politiewoordvoerster Julie Van den Heede uit toen de zaak voor de rechtbank kwam. "Maar dat kwam niet door die spijkers, maar wel bij het openen van de deur." Hij had een snijwonde in zijn hand opgelopen.


D. werd hiervoor bij verstek veroordeeld tot 40 maanden cel in de drugsbehandelingskamer. Gelukkig voor hem was dat niet voor een moordpoging, maar wel voor gewapende weerspannigheid. Op het moment van de veroordeling zat de man in Frankrijk om er te werken op een camping.

Verzet

Eenmaal terug in ons land werd hij in de boeien geslagen. Omdat hij bij het vonnis zijn kat had gestuurd, kwam de zaak opnieuw voor, nadat hij verzet had aangetekend. Zijn advocaat, Jeroen Van Kerrebroeck, vroeg in eerste instantie een zware werkstraf. "Hij wist niet eens af van de veroordeling. In ons land gebruikte hij speed en cannabis, maar in Frankrijk was hij daarmee gestopt. Hij wil heel graag herbeginnen. Op persoonlijk, maar ook op juridisch vlak", pleitte Van Kerrebroeck.


De rechtbank vroeg een expert om hem te laten onderzoeken en gaf hem een mooie kans. In plaats van 40 maanden effectief kreeg D. 30 maanden met uitstel.


"We hebben er kennis van genomen en leggen ons neer bij de beslissing van de rechtbank", reageert de lokale politie.