Veilig over de N36 via de Bra(a)mplukker

De nieuwe voetgangers- en fietsersbrug.
Foto Deleu De nieuwe voetgangers- en fietsersbrug.

De voetgangers- en fietsersbrug over de gewestweg N36 ter hoogte van de Marquettestraat en de Gaversstraat, werd gisteren officieel geopend. De realisatie van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft 3,5 miljoen euro gekost. De brug krijgt de naam 'de Bra(a)mplukker', een verwijzing naar Bram Kimpe, de toen 13-jarige Deerlijkenaar die in 2006 op die plaats verongelukte.


Er was al jaren vraag naar een fietsers- en voetgangersbrug over de N36 die de Marquettestraat met de Gaversstraat verbindt. De oversteekplaats werd vroeger frequent gebruikt door fietsers, voetgangers en joggers op weg naar het provinciaal domein De Gavers en door jongeren op weg naar scholen in Harelbeke en Kortrijk. Op de oversteek gebeurden in het verleden talrijke ongevallen met fietsers. Bram Kimpe (13) verongelukte op die plaats op 5 mei 2006.


"Omwille van de onveilige situatie werd in 2008 beslist om de oversteek af te sluiten", verduidelijkt Koen Surdiacourt van AWV. "Fietsers moesten het fietspad langs de N36 volgen naar de volgende lichtengeregelde kruispunten om de N36 over te kunnen steken. In het belang van de zwakke weggebruikers werd later beslist om een fietsers- en voetgangersvriendelijke oversteek te realiseren. Een tunnel zou te duur zijn en daarom werd geopteerd voor een fietsers- en voetgangersbrug."


De werken hebben ongeveer een jaar geduurd. De hele constructie heeft een lengte van 380 meter en weegt ruim 600 ton. Er is ook een kortere verbinding met trappen (130 meter) voor de voetgangers. (DRD)