Uitbater brasserie-loungebar Cocoon terecht na ruzie met buren

Een aanslepende ruzie met buren over de overlast van zijn brasserie-loungebar Cocoon in Deerlijk bracht uitbater Koen V. (47) gisteren uiteindelijk voor de strafrechter in Kortrijk. Hij riskeert er drie maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 600 euro voor belaging omdat hij twee keer bij de klagende buren verhaal ging halen. De buren verhuisden eind 2015 naar Avelgem en eisen nu zo'n 20.000 euro schadevergoeding.

Halfweg februari 2014 opende brasserie-loungebar Cocoon in de rustige straat Diependaele in Deerlijk de deuren. De opening ging gepaard met een feest waar ook de buren op uitgenodigd waren. Goede afspraken werden gemaakt met de buurt en niets liet vermoeden dat er algauw problemen zouden ontstaan door de overlast die de horecazaak met zich zou meebrengen.


Al snel bleek er toch heel wat lawaai- en parkeerhinder, vooral voor de dichtste buren Wouter en Eline. "Het koppel maakte de uitbater daar op attent maar kreeg steeds laconieke reacties", klinkt het bij hun advocaat Tim Dierynck. Er volgden uiteindelijk klachten bij de politie en dat kon Koen V. maar matig appreciëren. In de nacht van 31 juli op 1 augustus 2014 ging hij na een klacht op de ramen en deuren van de woning van het koppel bonken. Op 22 april 2015 klopte hij op de ruiten van hun wagen toen het koppel van de oprit reed. "Uit frustratie, omdat ik hoorndol werd van die klachten", klonk het bij Koen V. "Ik ging twee keer uit de bocht, maar van belaging is geen sprake." Zijn advocaat vroeg dan ook de vrijspraak.


Het koppel verhuisde door de overlast uiteindelijk naar Avelgem maar vraagt een schadevergoeding van zo'n 20.000 euro, onder meer voor de minwaarde bij de verkoop van hun woning door de ligging naast een horecazaak, geld dat ze onnodig aan een architect uitgaven en morele schadevergoeding.


"Van zodra mevrouw zwanger was, werd hun huis te klein. Daarom zijn ze verhuisd", counterde de advocaat van Koen V. De rechter velt op 10 mei een vonnis.


(LSI)