Massa volk op afscheid Watse (15)

CENTRUM SINT-LODEWIJK AFGESLOTEN OM CEREMONIE SEREEN TE LATEN VERLOPEN

Vrienden van de Chiro vallen elkaar huilend in de armen als de lijkwagen wegrijdt.
JVK Vrienden van de Chiro vallen elkaar huilend in de armen als de lijkwagen wegrijdt.
Op indrukwekkende wijze, tijdens een samenkomst waarbij vooral veel erg persoonlijke getuigenissen werden voorgelezen, hebben gisteren zo'n 1.500 mensen in de kerk van Sint-Lodewijk afscheid genomen van Watse Bulckaen. De tiener stierf vorige week bij een dodehoekongeval, langs de N36 in Deerlijk.

Het afscheidsmoment werd speciaal gisternamiddag gehouden om zoveel mogelijk jonge mensen de kans te geven om deel te nemen. De kerk van Sint-Lodewijk was veel te klein om iedereen een plaatsje te geven, maar buiten waren honderden stoeltjes, tv-schermen en geluidsboxen geplaatst. Het liet de ongeveer duizend mensen buiten toe om perfect te volgen wat zich binnen afspeelde. De omgeving van de kerk was volledig verkeersvrij gemaakt. Bart, de dooppeter van Watse, las een aandoenlijke tekst voor, gekruid met de guitigheid en fratsen die zijn petekind nu eenmaal typeerden. Het zette meteen de toon van de vele getuigenissen: droefheid om het onrechtvaardige gedwongen afscheid, maar tegelijkertijd dankbaarheid over de fantastische knul die Watse was. Eén van zijn beste vrienden sprak over de grootste speelvogel van de klas die er nu niet meer was. Hij bracht 'Time of your Life', van Green Day, in de bomvolle kerk. Op het plein buiten kon je een speld horen vallen. "Al die zotte dingen die we nog gingen doen. Samen naar Parijs gaan, of nu zaterdag samen gaan fuiven en dan weer eens bij jou thuis overnachten. Kerel, de eerste die we drinken als we straks opnieuw uitgaan, zal er een zijn op jou."


De voetbalvrienden spraken over hun onbetwiste 'nummer 10'. "Klein van gestalte, maar groot van kaliber", klonk het. "Altijd ging je er voor, tot het uiterste. Dat leverde al eens een rode kaart op maar het typeerde jou: heel erg gedreven en gemotiveerd, gemaakt voor ploegsport." Zelfde geluiden bij de vrienden van Chiro Sellewie en ook de VVD, de Vrienden van Deerlijk. "Opgericht omdat we elkaar wat uit het oog dreigden te verliezen na het lager onderwijs en intussen een groep met een hechte band. De laatste keer dat we er samen op uit trokken, was naar het vuurwerk van de Statiekermis. Die sterretjes... was dat misschien een voorteken?", vragen de VVD'ers.


Het afscheidsmoment werd afgesloten met mijmeringen van Jappe, Lonne en Niene, respectievelijk de broer en zussen van Watse. Achteraf was het lang aanschuiven tot iedereen een fraai gedachtenisprentje had gekregen, maar niemand die morde. Daarvoor is de mokerslag die Deerlijk een week geleden kreeg toegediend, te hard aangekomen.

Duizend mensen volgen de ceremonie op een scherm buiten.
JVK Duizend mensen volgen de ceremonie op een scherm buiten.
Het bidprentje van Watse.
JVK Het bidprentje van Watse.