In zeven dagen 267 km over de Alpen

LOOPVRIENDEN STAAN VOOR ENORME SPORTIEVE UITDAGING

Een sfeerbeeld van een vorige editie van de Transalpinerun.
RV Een sfeerbeeld van een vorige editie van de Transalpinerun.
In zeven dagen tijd een afstand van 267 kilometer en ruim 15.000 hoogtemeters overwinnen, de Transalpinerun is niet voor doetjes. Wim Bogaert (40) uit Deerlijk en Dominique Pattyn (48) uit Oostrozebeke staan komende zondag aan de start van de befaamde loopwedstrijd.

Wim woont samen met echtgenote Sofie Dubois, dochter Maya en zoon Milo in de Oliebergstraat in Sint-Lodewijk. Hij begon op 10-jarige leeftijd te basketten en heeft tot zijn dertigste op landelijk niveau gespeeld. Daarna verlegde hij zijn focus op lange afstandslopen. Hij heeft al heel wat marathons achter de rug en liep ook al twee keer de 100 kilometer tijdens de Nacht van West-Vlaanderen in Torhout. Wim werkt als stafmedewerker bij OKRA-SPORT+. "Via mijn collega Veerle kwam ik te weten dat haar echtgenoot Dominique Pattyn ook een verwoed duurloper was", vertelt Wim. "We hebben in 2012 al samen enkele lange wedstrijden gelopen. Dominique vertelde mij toen voor de eerste keer over zijn Transalpinerun-plannen... De idee werd enkele keren begraven, maar het idee bleef sluimeren. Vijf jaar later is het zo ver. Zondag staan we samen, als een van de vier Belgische duo's, aan de start van de Transalpinerun."

Wim Bogaert en Dominique Pattyn moeten de hele route samenlopen. Nu zondag staan ze aan de start.
Rik Devos Wim Bogaert en Dominique Pattyn moeten de hele route samenlopen. Nu zondag staan ze aan de start.

291 duo's

Dominique legt uit waar de twee zich aan moeten verwachten. "Het is een van de meest uitdagende berglopen in Europa. In deze zevendaagse etappewedstijd voor duo's moeten we beiden 267,4 km afleggen. We moeten daarbij 15.556 hoogtemeters overbruggen. Voor deze dertiende uitgave zijn 291 duo's ingeschreven uit 29 landen van over heel de wereld."

RV

Complementair

De route wordt prachtig. "We starten in Fischen im Allgäu in Beieren in Duitsland en trekken via Oostenrijk en Zwitserland naar het Italiaanse Solda in Stelvio in Zuid-Tirol. Ik heb meer dan 100 marathons en ultralopen op mijn actief. Wim en ik zitten ongeveer op hetzelfde niveau en dat maakt ons tot een heel complementair duo. Niet onbelangrijk, want beide lopers moeten de volledige afstand samen afleggen."


Wim gelooft in hun kansen. "Mijn conditie is op peil. Maar finishen is de eerste ambitie. Opgeven is geen optie. Het zal er vooral op aan komen om te doseren. Het vertrouwen om te slagen, is er. We zijn klaar voor een geweldig avontuur waarbij we ons doorzettingsvermogen, karakter, teamgeest en vriendschap op de proef stellen. Het wordt afzien, maar we gaan ook proberen een beetje te genieten van spannende paden en de indrukwekkende, ongerepte landschappen. Onze grenzen opzoeken... dat is wat ons bindt."