Fosforgranaat geraakt bij graafwerken: 20-tal buurtbewoners geëvacueerd

De militairen van DOVO kwamen ter plaatse om de fosforgranaat te bergen, zoals hier op deze archieffoto van eerder deze maand in Ieper.
Hans Verbeke De militairen van DOVO kwamen ter plaatse om de fosforgranaat te bergen, zoals hier op deze archieffoto van eerder deze maand in Ieper.
Bij graafwerken in de tuin van een leegstaande woning in de Stationsstraat in Deerlijk is vrijdagavond rond zes uur een fosforgranaat gevonden. Toen het projectiel geraakt werd, ontstond een steekvlam, gevolgd door witte rook. Een twintigtal buurtbewoners moest hun huis verlaten.

De man die bezig was met de graafwerken, gooide meteen aarde op de fosforgranaat, om de vlammen te doven en te vermijden dat er nog witte rook zou ontsnappen. De hulpdiensten sloten de Stationsstaat af voor alle verkeer en stelden een perimeter in. Zowat twintig buurtbewoners werden geëvacueerd naar het buurthuis, iets verderop. De militairen van DOVO (Dienst voor Ophaling en Vernietiging van Ontploffingstuigen) kwamen ter plaatse om het projectiel te neutraliseren en weg te brengen. Fosforgranaten werden in de oorlog gebruikt om een rookgordijn op te trekken en het de vijand op die manier moeilijk te maken. De witte rook is gevaarlijk voor de mens.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.