Fanfare speelt onder de Menenpoort

De herdenking van de Groote Oorlog gaat ook in Deerlijk niet onopgemerkt voorbij. Een jaar lang staan er allerlei initiatieven op het programma. De Koninklijke fanfare Sint-Cecilia geeft op zondag 5 november het startschot met een muzikaal eerbetoon op de militaire begraafplaatsen van Poelkapelle en Langemark, en onder de Menenpoort in Ieper.


"We brengen hulde aan Hugh Gordon Langton, een getalenteerde Britse violist die sneuvelde in het Passendaleoffensief", verduidelijkt André Dewaele van de fanfare. "Het graf van Langton op het Poelcapelle British Cemetery is het enige van meer dan een miljoen Commonwealth graven waarop muzieknoten staan. Deze muzieknoten inspireerden in 2014 onze fanfare om, in samenwerking met de Harelbeekse componist Roland Coryn, een muzikaal eerbetoon voor Hugh Gordon Langton uit te werken. In de voormiddag brengen we er 'A Tribute tot Gordon Lighton'."


"In de namiddag houden we halt op het Duits kerkhof van Langemark om ook daar, met 'Ich Had Ein Kameraad' stil te staan bij de gruwel van de Groote Oorlog.


's Avonds zorgt onze fanfare, voorafgaand aan de Last Post, nog voor een unieke opvoering van 'Highland Cathedral' onder de Menenpoort in Ieper. Uniek omdat het ook de eerste keer is dat een fanfarekorps hiervoor toestemming krijgt van de Commonwealth War Graves Commission." (DRD)