Evolis verwelkomt Osta Carpets

TEXTIELBEDRIJF UIT DEERLIJK INVESTEERT 10 MILJOEN IN NIEUWE LOCATIE

Op de foto zien we zaakvoerders Marianne Wallaeys , Kristof Taverne , Luc Claeys
Henk Deleu Op de foto zien we zaakvoerders Marianne Wallaeys , Kristof Taverne , Luc Claeys
Textielbedrijf Osta Carpets uit Deerlijk en Avelgem neemt volgend jaar zijn intrek in bedrijvenpark Evolis in Harelbeke/Kortrijk. Osta investeert meer dan 10 miljoen euro, een vrij opmerkelijke investering in de 'uitdagende' textielsector. "De concurrentie met lageloonlanden is te zwaar, dus hebben we ons op een ander marktsegment gericht: dat van kwaliteit en innovatie", zegt CEO Luc Claeys.

Osta Carpets, producent van kwalitatieve, wollen tapijten, heeft momenteel twee vestigingen: een vestiging in Deerlijk, waar onder meer de kantoren en het confectie- en afwerkingsatelier zich bevinden, en een vestiging in Avelgem, waar de weefgetouwen en textielmachines staan. Het gebouw in Deerlijk is echter 30 jaar oud, en aan renovatie toe. "In plaats van het bestaande te verbouwen, hebben we geopteerd voor een nieuw gebouw op een centrale toplocatie", zegt CEO Luc Claeys. "Die nieuwe locatie zal ons meteen de nodige ruimte en uitstraling bieden om verder te groeien, zowel op commercieel als op logistiek vlak."

Zo zal de vestiging van Osta Carpets op het bedrijventerrein Evolis eruitzien.
Henk Deleu Zo zal de vestiging van Osta Carpets op het bedrijventerrein Evolis eruitzien.

Export

Osta Carpets voert meer dan 95 procent van zijn omzet uit: 60 procent van die export gebeurt binnen Europa en 35 procent daarbuiten, tot in Australië, de VS, Japan, Rusland en Canada. De firma stelt 76 mensen te werk, en realiseert een omzet van 18 miljoen euro. Dat de productie van dit textielbedrijf nog altijd in ons land gebeurt, en niet gedelokaliseerd werd naar goedkopere landen zoals Turkije of Iran, is op zijn minst opmerkelijk te noemen.


"Wij hebben er in 2012 voor gekozen om ons te herpositioneren op de markt, en ons op onze sterktes te richten: innovatie, creativiteit, kwaliteit, en differentiatie. We concurreren met andere woorden niet meer in de lagere, goedkopere segmenten, omdat dat een oorlog is die we niet kunnen winnen. Experimenteren met combinaties tussen verschillende types garen bijvoorbeeld, om zo unieke producten op de markt te brengen."

Braindrain

Er wordt 10 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwbouw, een gebouw dat ongeveer 10.000 vierkante meter in beslag zal nemen. De afdeling van Deerlijk zou in het eerste kwartaal van volgend jaar al naar Evolis verhuizen. De productie blijft op de site in Avelgem. Osta Carpets is al het tiende bedrijf dat een plekje krijgt in Evolis. Enkel innovatieve en internationaal georiënteerde bedrijven kunnen een perceel aankopen op de site. Leiedal wil door dergelijke bedrijven een plaats te geven in onze regio en jobs te creëren, de braindrain uit Kortrijk en de ruime regio daarrond, inperken.

Beroep aangetekend

De broers Dejager, van de oprichtende familie Dejager, hebben eind vorig jaar cassatieberoep aangetekend tegen een boete van 600.000 euro voor fiscale fraude. Naar eigen zeggen zijn ze onschuldig. Hoe deze zaak ook uitdraait, het zal de investering niet in de weg staan. "Het gaat om feiten uit het verleden, en een zaak waarin de broers als persoon betrokken zijn, niet het bedrijf Osta. Intussen zijn de broer Dejager gewoon 'aandeelhouders', net als ik bijvoorbeeld", zegt Claeys. "De rechtzaak heeft niets meer te maken met het huidige Osta."