Derde ramkraak in drie jaar tijd

ZAAKVOERDER ZET BEELDEN ONLINE, ZONDER PARDON

De dieven reden heel voorzichtig tegen de metalen deur met een Audi A6 tot deze het begaf .
Alexander Haezebrouck De dieven reden heel voorzichtig tegen de metalen deur met een Audi A6 tot deze het begaf .
In elektrozaak MCNUDDE langs de Vichtesteenweg in Deerlijk hebben ze afgelopen weekend opnieuw ongewenst bezoek gekregen. Voor de derde keer in evenveel jaar tijd probeerde een inbreker binnen te geraken. "Gelukkig raakten ze voor de tweede keer op rij niet binnen", haalt zaakvoerder Michiel Cnudde opgelucht adem.

Op de camerabeelden van de zaak is duidelijk te zien hoe een bestuurder met een Audi A6 in de nacht van zaterdag op zondag om 2.50 uur een deur aan de achterkant van de zaak in de Wafelstraat stuk rijdt. "Hij zet zich in achteruit en rijdt zo langzaam de metalen deur stuk", zegt zaakvoerder Michiel Cnudde, die de poging tot inbraak pas gisterenmorgen opmerkte. "Daarna stapt één persoon uit en gaat even binnen kijken. Wellicht merkte hij meteen dat hij in een ruimte was waar niks te stelen valt, want hij zat in het tussenmagazijn. Daar ligt gelukkig niks waardevols. Daarna trekt hij netjes de deur achter zich toe en vertrekt zonder buit."

Zaakvoerder Michiel Cnudde.
Alexander Haezebrouck Zaakvoerder Michiel Cnudde.

12.000 euro

Het is voor Cnudde de derde keer in evenveel jaar tijd dat hij met ramkrakers te maken krijgt. De eerste keer reden vijf gemaskerde mannen met een Ford Galaxy achterwaarts in op de vitrine aan de voorkant van de zaak. "Mijn rookkanonnen traden meteen in werking maar toch slaagden ze erin voor zo'n 12.000 euro aan materiaal mee te nemen", vertelt de zaakvoerder. "Daarnaast had ik ook nog eens 7.000 euro aan schadekosten. Op die plaats heb ik sindsdien een staaf van Inox in de muur verwerkt." In oktober vorig jaar braken inbrekers binnen op dezelfde plaats waar afgelopen weekend de ramkraak zich voor deed. "Omdat ze ook toen merkten dat ze in een ruimte waren waar niks ligt, maakten ze een gat in de muur. Dat lukte hen, maar ze kregen het niet groot genoeg om door te kruipen en dus zeker niet om een televisiescherm door te murwen. Zij zijn ook snel weer vertrokken zonder buit."

Geen schrik

Michiel plaatste telkens beelden online van de inbrekers in zijn winkel. "Daar heb ik geen schrik van", zegt de zaakvoerder. "Of ze dan al of niet herkenbaar in beeld zijn, daar trek ik mij niet van aan. Ze moeten daar in de eerste plaats niet zijn." De zaakvoerder heeft zijn winkel in de loop der jaren wel uitzonderlijk goed beveiligd. "We hebben camera's, rookkanonnen, een alarmsysteem, een balk tegen ramkrakers, noem maar op. Ik denk niet dat we nog veel meer kunnen doen om inbraken tegen te gaan. Het feit dat ze ook niet meer binnen geraken, wil zeggen dat we goed beveiligd zijn. Of ik moedeloos word van deze zoveelste poging? Bijlange niet! Het schrikt mij niet af om verder te doen. Dat ze niet binnen raken sterkt mij in de overtuiging dat we goed bezig zijn."