Deerlijkse schilder wil over twee jaar eigen wijn op de markt brengen: “Nu alleen nog een geschikte naam vinden”

 Schilder Lieven Callens (44), hier met zijn vrouw Els Destoop en hun dochtertje, is een wijngaard aan het uitbouwen in de Paanderstraat in Deerlijk.
Henk Deleu Schilder Lieven Callens (44), hier met zijn vrouw Els Destoop en hun dochtertje, is een wijngaard aan het uitbouwen in de Paanderstraat in Deerlijk.
Glaasje wijn van Deerlijkse bodem? Over twee jaar is het zover. Schilder Lieven Callens (44) is een wijngaard aan het uitbouwen in de Paanderstraat. “Wijn verbouwen in onze regio kan wel degelijk. Toch één voordeel van de opwarming van de aarde”, vertelt Lieven.

Lieven werkt al 22 jaar als schilder. “Ik doe mijn job enorm graag, maar het begon steeds meer te kriebelen om ook eens iets anders te doen. Schilderen is altijd binnen en ik ben bewust beginnen denken aan een hobby waardoor ik meer tijd buiten zou kunnen doorbrengen. Mijn vrouw en ik gaan graag naar Frankrijk, naar de verschillende wijnstreken, en zo ben ik op het idee gekomen om wijnbouw te volgen in avondschool.”

Wijnranken

Na zijn eerste lesjaar kwam een lapje bouwgrond van een hectare vrij op een boogscheut van zijn huis en Lieven hoefde geen twee keer na te denken. “Vorig jaar heb ik een eerste reeks druivenranken geplant en begin deze maand hebben we een tweede lading aangeplant.” Hoewel Lieven dus al de eerste druiven kon plukken na het seizoen zat wijn maken er nog niet in. “Dat lukt eigenlijk pas na drie jaar omdat je druiven dan pas goed genoeg zijn om er wijn van te maken. Het duurt bovendien vijf jaar voor je druivenranken hun volledige capaciteit hebben bereikt.” Wijn maken, is dus wel een langetermijnproject. “Inderdaad. Je steekt nu veel energie, en eerlijk gezegd ook wel wat centen, in een hobby waar je pas na een paar jaar echt resultaat mee kunt boeken.”

Opwarming van de aarde

“De zuidelijke druivenrassen, die precies de juiste hoeveelheid suikers hebben om lekkere wijn van te maken, kon je hier vroeger niet telen. Maar ‘dankzij’ de opwarming van de aarde kan het nu wel. Die anderhalve graad dat het warmer is geworden, maakt net genoeg verschil opdat die variëteiten hier wel goed genoeg kunnen groeien. ‘Dankzij’ staat uiteraard tussen haakjes. Ik vermoed dat er niet veel andere voordelen zullen zijn aan de opwarming van de aarde.”

Deerlijkse naam

Het was oorspronkelijk Lievens project, maar ondertussen zit zijn vrouw Els Destoop ook al vaak tussen de druiven. “Ik vind het eigenlijk ook wel iets hebben. Zo na een werkdag binnen zitten nog even buiten werken in onze fruitgaard... Ik geniet er ook al van.”

De eerste fles wijn zal voor 2021 zijn. “Ik schat dat mijn eerste lading 1.400 flessen zal opleveren. Ik merk in elk geval dat het leeft in Deerlijk. Veel voorbijgangers stoppen even als ze me aan het werk zien om te vragen wat ik van plan ben. Het is niet dat er zoveel druiven gekweekt worden in Deerlijk, hé. Ondertussen heb ik de heemkundige kring al gecontacteerd of ze een suggestie hebben voor een passende naam. Ik zou graag hebben dat mijn wijn naar Deerlijk verwijst, want ik ben best trots dat die in Deerlijke bodem is gegroeid.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Viviane Loosveldt

    ‘Derlike’ D’Eerlyck Sneppegenot De Sneppe