Centrum slibt compleet dicht

UNIZO WIL DAT GEMEENTE WERK MAAKT VAN AANGEPAST PARKEERBELEID

Yves Pynaert en Unizo Deerlijk wil dat de gemeente snel en concreet werk maakt van een aangepast parkeerbeleid in het centrum.
Foto Rik Devos Yves Pynaert en Unizo Deerlijk wil dat de gemeente snel en concreet werk maakt van een aangepast parkeerbeleid in het centrum.
De middenstandsorganisatie Unizo Deerlijk vindt een aanpassing van het parkeerbeleid in het centrum een absolute noodzaak en wil nog tijdens deze legislatuur verandering zien. Er wordt gepleit voor het invoeren van Shop & Go-zones.

"Het huidige systeem is compleet achterhaald, legt te veel druk op de parkeerplaatsen en zorgt voor te weinig rotatie", verduidelijkt Unizovoorzitter Yves Pynaert. "We hebben deze problematiek al in juni 2016 aangeklaagd bij de bevoegde schepen. Behalve een eerste verkennend gesprek bleef het sindsdien windstil. Wel heeft de gemeente een studie besteld om onderzoek te voeren naar de parkeernoden in Deerlijk."


"Wij vrezen echter dat dit dossier, mede door de herbestemming van de oude brandweersite, op de lange baan zal geschoven worden. Onlangs werden de eerste plannen bekend gemaakt voor de nieuwe invulling van de oude brandweersite en die waren absoluut niet parkeervriendelijk. In plaats van een verbetering is het een serieuze afbouw. Het zijn nog geen definitieve plannen maar wij willen tijdig anticiperen. Met Unizo werken wij kernversterkend maar dat is enkel mogelijk als het verkeersbeleid daarop wordt afgestemd."


"Deerlijk heeft een sterk en bedrijvig centrum met veel diensten, handelszaken en openbare instanties", stelt kapper Fabrice Corbanie uit de Schoolstraat. "Dat is positief maar weegt natuurlijk op de parkeerrotatie. Regelmatig rijden potentiële klanten door omdat er geen parkeerplaats vrij is. De vele bouwwerken maken duidelijk dat het centrum aan het groeien is. De vraag is waar de meeste gezinnen die twee of meer auto's bezitten, hun wagens zullen kunnen plaatsen."

Shopgemeente

"Er is nu al schaarste om ten allen tijde vlotjes te kunnen parkeren. Deerlijk is geen wandelgemeente maar een shopgemeente. Mensen nemen maar al te graag de wagen om snel boodschappen te doen. Door de vele langparkeerders in het centrum wordt dat moeilijk. Unizo bezocht al meerdere keren winkels met de boodschap aan het personeel om de parkeerplaatsen voor de klant te behouden en zelf aan de rand proberen te parkeren... een kleine moeite en het is nog goed voor de gezondheid. Ook de schooldirecties werden al aangesproken. Allemaal geen dwingende maatregelingen, wij moeten rekenen op de goodwill en daar wringt precies het schoentje. Het is hoog tijd dat er concreet gehandeld wordt. Liever vandaag dan morgen."

Shop & Go

"We zien een oplossing in Shop & Go-zones", gaat Mattijs Baekelandt (Unizo Zuid-West-Vlaanderen) verder. "Ik verwijs naar Kuurne waar een deel van de langparkeerders enkele honderden meter verder wordt doorverwezen, zodat op welbepaalde plaatsen Shop & Go-zones konden aangelegd worden. Dit komt alleen maar de rotatie ten goede. Ook de reacties van de ondernemers zijn positief. Dit moet toch ook in Deerlijk kunnen?"


"We zijn er als gemeentebestuur wel degelijk van bewust dat er iets moet gedaan worden aan het parkeerbeleid in het centrum", reageert schepen Ann Accou. "Dat is ook de reden waarom we een parkeerstudie laten maken. Alle gegevens die we doorkregen van Unizo worden meegenomen in die studie. Die is momenteel volop aan de gang. Er zijn de jongste weken al tellingen gebeurd door ons personeel. Zij moeten alle parkings op verschillende momenten controleren om te zien of ze vol staan, of er meer staan dan toegelaten en welke rotatie er is. Deze tellingen gebeuren ook op zaterdag. Alle gegevens zullen in kaart gebracht worden en dan kunnen we concrete acties ondernemen."