Bouw zwembad start in november

ZWEMMEN AAN OMMERSHEIMPLEIN KAN VANAF FEBRUARI 2020

Een blik op het nieuwe zwembad op het Ommersheimplein in Vichte, dat aan de buitenkant hout krijgt.
Foto Farys Een blik op het nieuwe zwembad op het Ommersheimplein in Vichte, dat aan de buitenkant hout krijgt.
De bouw van een nieuw zwembad voor Anzegem en Deerlijk start in november, nu bouwheer Farys een vergunning op zak heeft. Zwemmen aan het Ommersheimplein in Vichte kan er vanaf februari 2020.

Het Anzegemse schepencollege verleende woensdag een vergunning aan de Gentse watermaatschappij Farys, die bouwheer is van het nieuwe zwembad. "Op basis van een gunstig advies van de provinciale omgevingscommissie, dat het gemeentebestuur ontving", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Jeremie Vaneeckhout (Inzet-Groen). "Het is na jaren voorbereiding eindelijk zo ver. Samenwerken loont. De bouwwerken kunnen normaal gezien al binnen een maand aanvatten."


Het bad van 25 op 10 meter, met vijf trainingsbanen van 2 meter breed die je ook tot vier officiële banen van 2,5 meter breed kan omvormen, komt op het Ommersheimplein in Vichte. De diepte van het bad varieert van 1,15 tot 3 meter, op vraag ook van duikclubs Haaifive en Stingrays uit Deerlijk. Het zwembad krijgt verder een ploeterbadje, 22 kleedhokjes, 9 familiehokjes, 8 groepskleedkamers, bergkastjes, sanitair en een cafetaria. School- en clubzwemmen primeren. De bouw kost Farys 6.013.953 euro, waarvan 1.137.500 euro gesubsidieerd wordt door Sport Vlaanderen, vrijgemaakt door Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). De gemeenten Anzegem en Deerlijk betalen 30 jaar lang elk de helft van een jaarlijkse beheerkost van zeker 150.000 euro. Farys mikt op 100.000 bezoekers per jaar. "Het zwembad krijgt hout aan de buitenkant, zodat het in de natuurlijke omgeving past", vult Vaneeckhout aan. "Het sobere interieur wordt verrijkt met speelse elementen."


Er is ook aandacht voor recreatief zwemmen en het bad wordt toegankelijk voor mensen met een beperking. Zo krijgt het twee plateauliften, waarmee je mensen met een beperking in een rolstoel van kunststof in het water zet. Het zwembad wordt duurzaam en energiezuinig door onder meer zonnepanelen en warmterecuperatie te voorzien en doorgedreven te isoleren.

Geen chloorgeur

Er wordt met zoutelektrolyse gewerkt om het zwembadwater te ontsmetten. Het maakt het water zacht en kristalhelder, terwijl zwemmers geen last hebben van prikkende ogen of de geur van chloor. De openingsuren en de tarieven van het zwembad moeten nog bepaald worden, in overleg met de gemeenten Anzegem en Deerlijk. Het zwembad krijgt zeker voldoende parking. Want de brandweer verlaat het Ommersheimplein en verhuist zoals bekend naar een nieuwe kazerne op de Belgiek in Deerlijk. Tot slot: de 'ploeterput, een stukje natuur waar de speelpleinwerking actief is, verdwijnt zeker niet. Er komt een nieuwe 'ploeterput' achter het zwembad, boven de ingekokerde Kasselrijbeek.