"Zwartste dag van mijn leven"

GAVEROMROEP VERDWIJNT NA 35 JAAR UIT DE ETHER

Simone Demerie en wijlen Eric Rogé aan het werk in de studio's van Radio Gaveromroep, hun tweede thuis.
Archieffoto Vergote Simone Demerie en wijlen Eric Rogé aan het werk in de studio's van Radio Gaveromroep, hun tweede thuis.
Radio Gaveromroep stopt eind dit jaar met uitzenden. Een noodgedwongen beslissing na de hervorming van het radiolandschap door mediaminister Sven Gatz. "Na 35 jaar is het op 31 december definitief gedaan. Dit is een zware teleurstelling", reageert Simone Demerie, die met haar man Eric Rogé de zender opgestart heeft.

Radio Gaveromroep werd opgericht door wijlen Eric Rogé en zijn vrouw Simonne Demerie. Rogé, bij het publiek beter gekend als presentator Rik Lodewijks, was in Zuid-West-Vlaanderen een van de pioniers op gebied van lokale radio. Een van zijn geliefkoosde hobby's was zendertjes in elkaar knutselen, samen met zijn zoon Frank.

Geschiedenis

Voor de eigenlijke start moeten we terugkeren naar 1982. "Frank, die elektronica studeerde, moest een zender in elkaar steken voor de Zwevegemse zender Montana", herinnert Simone zich. "Daarop kregen we het idee om zelf ook radio te maken. De eerste uitzendingen deden we vanuit onze kelder. Later zonden we uit vanuit de Stampkotstraat in Heestert, onder de noemer Radio Molina, wat later Aksjen werd. Stilaan werden vrije zenders geofficialiseerd en er kwam een onderbreking van de uitzendingen tussen 1985 en 1987. Via veel omwegen kregen we onze officiële zendvergunning en we lanceerden radio GO op de Otegemse steenweg in Sint-Lodewijk. In 1992 zijn we op onze huidige thuishaven beland, waar we nu nog tot eind dit jaar te beluisteren zijn op 107.7 FM."

Onrechtvaardig

Eric Rogé stond in voor de dagelijkse programmatie, terwijl Simonne zich ontpopte tot manusje-van-alles van de vrije radio. Behalve de bediening in de bar ontfermde ze zich ook over het secretariaat en de opvang van de artiesten en gasten die bij de Gaveromroep op bezoek kwamen. Toen haar man in 2015 overleed, bleef Simone zich verder inzetten voor 'hun' levenswerk, gesteund door zoon Frank en dochter Heidi. "Het is allemaal zo onrechtvaardig wat er nu gebeurd is", gaat Simone geëmotioneerd verder. "Dit doet echt pijn. Mijn zoon is zopas op bezoek geweest en hij is er ook het hart van in. Moest mijn man dit nieuws horen, hij zou zich zeker omdraaien in zijn graf. We zijn altijd eenvoudig gebleven. Alle verenigingen konden hier terecht, we werken mee aan talrijke goede doelen. Dit is een van de zwartste dagen van mijn leven", zucht de weduwe van Rogé.