"Band zet gevoel van gemis om in muziek"

'ZINGER' HELPT MENSEN HUN GELIEFDE TE HERDENKEN OP KERKHOF TIJDENS REVEIL

Honderden mensen zakten af naar het kerkhof om een geliefde te herdenken.
Henk Deleu Honderden mensen zakten af naar het kerkhof om een geliefde te herdenken.
Zo'n 800 mensen hebben gisteren op het kerkhof van Deerlijk hun overleden geliefden herdacht op het event 'Reveil'. De band Zinger zorgde voor een streepje muziek, en bij vier graven werden herinneringen opgehaald. Voor de organiserende band Zinger was het extra zwaar: zij verloren afgelopen vrijdag een bandlid.

De bandleden van Zinger bedachten het concept vorig jaar om op een andere manier met dood en verlies om te gaan. "Akkoord, afscheid nemen doet pijn, en rouwen moet een plaats hebben, maar we moeten tegelijk ook dankbaar zijn voor de tijd die we samen hebben mogen doorbrengen met onze geliefden, de leuke dingen die we samen hebben mogen doen", zegt Pieter Deknudt, frontman van Zinger.


Aangezien het event vorig jaar zoveel positieve reacties kreeg, hebben de organiserende bandleden voor de editie van dit jaar op meer dan 20 begraafplaatsen verspreid over Vlaanderen een soortgelijke herdenking georganiseerd. Amenra en Brent Vanneste zorgden voor de muziek op de Sint-Janskerkhof in Kortrijk. In Deerlijk zorgde Zinger voor het streepje muziek, en tussen de verschillende nummers kon het publiek op vier locaties luisteren naar verhalen over overleden inwoners.

De band Zinger zorgt voor een serene muzikale noot.
Henk Deleu De band Zinger zorgt voor een serene muzikale noot.

Mooi eerbetoon

De massa volk werd op die manier tot bij het graf van Wouter Vancraeynest geleid, de jongeman die in 2011 overleed nadat hij tijdens zijn werk als brandweerman omver werd gereden op de E17. Voor zijn ouders was de herdenking gisteren pijnlijk, maar tegelijk ook erg waardevol. "Wij komen nog elke dag twee keer naar zijn graf", vertellen Gaby Vancraeynest en Rita Boone. "Dat de organisatie Wouter heeft uitgekozen voor Reveil, is heel mooi. Dit is een heel zwaar moment voor ons, maar het troost ons tegelijk. Dit is een mooi eerbetoon voor onze zoon."


"Het is echt een hele mooie manier om onze geliefden te herdenken", zegt Marcella Thorrez, die het graf van haar broer en schoonzus kwam bezoeken. "Ik ben er echt emotioneel door geworden. Dat er zoveel volk is afgekomen, verrast mij echt. Het is echt prachtig."


Voor de leden van Zinger was het extra zwaar, zij verloren vorige vrijdag hun bandlid Jef. Hij zou niet meespelen vanavond, maar hij stond wel volledig achter het concept. "Daarom hebben we ook beslist om ermee door te gaan", zegt Deknudt. "Wij zijn immers niet de enigen die geconfronteerd worden met afscheid en verlies, we wilden zeker doorgaan met Reveil voor de mensen die hier echt iets aan hebben. Met 800 zijn ze vandaag."


"Het is echt groots wat ze doen", zegt pastoor Marc Messiaen. "Ze zetten het gevoel van gemis om in muziek, en bereiken daarbij zoveel mensen. Dat ze dit doen nu ze het zelf zo moeilijk hebben, echt chapeau."