"Als JOKA komt, is het feest"

JONGEREN BEZORGEN MENSEN MET BEPERKING ONVERGETELIJKE WEEK

Gisteren was er in de Branding een karaokenamiddag. De bewoners amuseerden zich rot, en zij niet alleen. Ook de jongeren vinden het top. "Ik heb er dit jaar mijn vakantieplannen voor aangepast", vertelt Yentl Desplenter.
Henk Deleu Gisteren was er in de Branding een karaokenamiddag. De bewoners amuseerden zich rot, en zij niet alleen. Ook de jongeren vinden het top. "Ik heb er dit jaar mijn vakantieplannen voor aangepast", vertelt Yentl Desplenter.
Voor de zevende zomer op rij bezorgen enthousiaste jongeren via de organisatie JOKA de bewoners van de Branding in Heule, een voorziening voor mensen met een verstandelijke beperking, een onvergetelijke week vol activiteiten. "Van zodra het kamp voorbij is, vragen de bewoners - een jaar lang dus - wanneer JOKA nog eens langskomt", zegt Griet Theetaert, die in de Branding werkt.

De agenda van de bewoners van de Branding in Heule zat propvol deze week. Ze gingen al op uitstap naar de Brielmeersen, deden een fotoshoot en beleefden een filmnamiddag. Gisteren was er de pictogrammenbingo én een karaokenamiddag. "Niet dat wij anders geen leuke dingen doen met de bewoners", zegt Griet Theetaert, die in de Branding werkt. "Maar als je zo'n bende enthousiaste jongeren over de vloer hebt, die zich voor de volle 100 procent kunnen inzetten voor de animatie van onze bewoners, dan is er uiteraard wat meer mogelijk."

Henk Deleu

Vrijwilligers

Met 7 zijn ze dit jaar, de jongeren die deze week niét op chirokamp gaan, en ook geen vakantiejob doen waar ze geld mee verdienen, maar die ervoor kiezen om zich een hele week vrijwillig in te zetten voor mensen met een beperking. "Het is de derde keer dat ik dit doe", zegt Yentl Desplenter uit Deerlijk. "Ik heb er dit jaar mijn vakantieplannen voor aangepast, om er weer bij te kunnen zijn. Niet alleen de bewoners maken plezier deze week, ik amuseer me ook rot, hoor. Dat we deze mensen even al hun zorgen kunnen laten vergeten, en een hele week lang een glimlach op hun gezicht kunnen toveren, er is niets toffer dan dat."

Henk Deleu

Meer voldoening

Eline Eggermont uit Moen, die er deze zomer voor de tweede keer bij is, treedt Yentl bij. "Ik zou inderdaad deze week ook een job kunnen doen waar ik geld mee verdien, klopt. Maar de sfeer hier is zó goed, en het doet echt deugd om die mensen hier gelukkig te zien. Hier haal ik méér voldoening uit dan uit een vakantiejob waar ik voor betaald word." En die liefde is wederzijds. De bewoners van de Branding kijken letterlijk een jaar uit naar de komst van de JOKA-jongeren. "Eigenlijk vragen ze van zodra het kamp voorbij is, wanneer het volgende JOKA-kamp is", zegt Griet. Tijdens de karaokenamiddag gaven de bewoners alvast het beste van zichzelf op 'Ik spring uit een vliegmachine', en 'Laat de zon in je hart', en in het bingospel leek hun leven er soms vanaf te hangen.


Eugène Derycke trok JOKA-ster Anke Spitaels met veel plezier tegen zich aan. "Ik heb een superleuke week gehad. Wat ik het leukste vond? Alles!"


"De bewoners hebben elke keer onze JOKA-jongeren langskomen een superleuke week", zegt Joke Waelkens die meter is van dit JOKA-kamp. "De sfeer is echt top. Als JOKA komt, dan is het feest!"