Vzw Kalliope, Home Thaleia en Acasa bouwen huis voor volwassenen met beperking

“Na elf jaar eindelijk eerste steen van Kalliope-huis”

Op vrijdag 28 september werd de symbolische eerste steen van het Kalliope-huis gelegd in de Berkenlaan.
Anthony Statius Op vrijdag 28 september werd de symbolische eerste steen van het Kalliope-huis gelegd in de Berkenlaan.
In de Berkenlaan in De Pinte werd op vrijdag 28 september de eerste steen gelegd van het Kalliope-huis. Hier zullen vanaf 2020 zeven volwassenen met een beperking een huis en thuis vinden. “Een droom die eindelijk in vervulling gaat”, zegt Joke Deraedt van vzw Kalliope, wiens broer Tim intrek zal nemen in het huis.

De plannen voor het Kalliope-huis bestaan al jaren, maar een samenwerking tussen de vzw Kalliope uit Sint-Martens-Latem en de vzw Home Thaleia uit De Pinte maakt de realisatie effectief mogelijk.

“Na elf jaar middelen verzamelen, komt het Kalliope-huis eindelijk in zicht”, zegt Joke Deraedt. Jokes vader Patrick Deraedt stond in 2007 samen met zes andere ouderparen aan de wieg van de vzw Kalliope. Haar broer Tim is een van de toekomstige bewoners van het nieuwe huis. “We hebben veel tegenslagen en ook heel wat tegenkanting gekend. Bepaalde mensen hadden er moeite mee dat zo’n project in hun buurt zou gerealiseerd worden. Maar met de hulp van Home Thaleia en ook projectontwikkelaar Acasa kunnen de werken eindelijk starten.”

“In de gezinswoning kunnen straks zeven volwassenen met een beperking terecht”, zegt Patrick. “De bedoeling is dat zij een zekere mate van zelfstandigheid hebben, want er zal niet de klok rond een begeleider aanwezig zijn. We gaan een samenwerking aan met Home Thaleia, dat 750 meter verderop staat, en daar kunnen de bewoners terecht voor warme maaltijden of ondersteuning. De bewoners staan zelf in voor het creëren van een aangename thuis en de meeste huishoudelijke taken.”

Home Thaleia is een initiatief van ouders die een volwaardige woning voor hun kind wensen en het is ruim twintig jaar een gevestigde waarde in het zorglandschap. Er wonen momenteel zestien personen. “Naast Home Thaleia en het Kalliope-huis zullen wij ook een huis in de Groenstraat huren, het zogenaamde Groenhuis”, zegt Lieven Depuydt, directeur van Home Thaleia. “Daar creëren we een open werkplek waar de bewoners in ateliers kunnen werken of in ons moestuinproject.”

De werken van het Kalliope-huis starten begin 2019 en begin 2020 wordt het Kalliope-huis effectief in gebruik genomen. Geïnteresseerden, toekomstige bewoners en sympathisanten kunnen bij vzw Home Thaleia op 09/280.23.10 of algemeen@homethaleia.be terecht voor meer informatie of praktische inlichtingen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.