Verhalenroute als eerbetoon aan overleden juf

LEERLINGEN ERASMUS DE PINTE HOUDEN HERINNERING AAN AURORE RUYFFELAERE LEVEND

De leerlingen en leerkrachten van Erasmus De Pinte zijn klaar voor de verhalenroute. Uiterst rechts staat Isabelle Janssens (bruin jasje) van het Fonds Aurore Ruyffelaere.
Foto Anthony Statius De leerlingen en leerkrachten van Erasmus De Pinte zijn klaar voor de verhalenroute. Uiterst rechts staat Isabelle Janssens (bruin jasje) van het Fonds Aurore Ruyffelaere.
De leraren en leerlingen van Erasmus De Pinte houden zondag een mooi eerbetoon aan de vermoorde lerares Aurore Ruyffelaere. Samen met het Fonds Aurore Ruyffelaere stippelen ze een verhalenroute uit rond het Parkbos. "De verhalen gaan over pesten en anders zijn, thema's die bij Aurore vaak aan bod kwamen in de les", zegt voorzitster Isabelle Janssens.

Zondag nemen de leerlingen en leerkrachten van Erasmus De Pinte jong en oud mee op een verhalenroute in het dorp waar Aurore Ruyffelaere woonde. De jonge vrouw was leerkracht geschiedenis aan het Erasmusatheneum in Deinze. Drie jaar geleden werd ze na een avondje stappen tijdens de Gentse Feesten op brutale wijze vermoord. Isabelle Janssens, voormalig directrice van Erasmusatheneum Deinze en vriendin houdt met het Fonds Aurore Ruyffelaere de herinnering in leven.

Vier routes

"Deze verhalenroute sluit perfect aan bij de waarden die we met het fonds willen uitdragen", zegt Isabelle. "Het fonds heeft als doel herinneringseducatie onder de aandacht te brengen ter bestrijding van alle vormen van extreem nationalisme, racisme en discriminatie. De verhalen zijn gekozen in teken van het fonds en naar de doelgroep van kinderen tussen 3 en 12 jaar. Onderwerpen als pesten, anders zijn en andere culturen staan centraal. De leerlingen en leerkrachten van Erasmusatheneum De Pinte waren onmiddellijk bereid om aan de verhalencarroussel mee te werken."


"Onze lerarengroep draagt het fonds een warm hart toe", vertelt lerares Valérie Vandenberghe. "Aurore was een goede vriendin en we zijn blij dat we haar met dit inititief een eerbetoon kunnen geven. Er zijn in totaal vier routes uitgestippeld. Voor de allerkleinsten is er het pinguïnpad en je hebt verder de toekantoer, de egelwegel en de wolvenweg. Alle routes gaan door het Parkbos, een plek waar Aurore heel veel ging wandelen met haar hond. Per route zijn er vier stopplaatsen waar er zal voorgelezen worden uit boeken zoals de Grote Vriendelijke Reus van Roald Dahl. Verder worden er ook kleine toneelvoorstellingen opgevoerd en bij kapsalon Headlines kunnen de kinderen geschminkt worden alvorens ze het bos in gaan. De startplaats is de speelplaats van het Erasmus De Pinte. Daar krijg je een verhalenkaart mee. Frank De Gruyter sluit om 16.30 uur af met een slotverhaal van William Shakespeare."

Andere regio's

"Jongeren laten voorlezen aan jong en oud met beeldmateriaal zorgt voor binding tussen de verschillende leeftijdsgroepen", voegt Isabelle toe. "Ook dat is actief burgerschap. Positieve signalen geven in deze moeilijke tijd en werken aan samen leren leven. Het is de bedoeling dat dit verhalenconcept zijn intrede vindt in andere regio's. Ik kreeg alvast een aanbod van twee secundaire scholen uit Gent en Aalst. Hopelijk springen nog andere scholen op de kar". Iedereen is welkom tussen 14 en 17 uur. Kaarten kosten 5 euro en zijn te verkrijgen in de bibliotheek van De Pinte of aan de startplaats. De opbrengst gaat integraal naar het fonds. Meer info op www.goededoelen.be, www.erasmusdepinte.be/ of de Facebookpagina Fonds Aurore Ruyffelaere.