Van koerier tot Meesterkok in zeven jaar tijd

Pascal Vandenheulen in de keuken van De Pastorie.
Foto Anthony Statius Pascal Vandenheulen in de keuken van De Pastorie.
Pascal Vandenheulen (51) is lid van de Orde van 33 Meesterkoks van België. De chef en eigenaar van restaurant De Pastorie in Zevergem kreeg deze prestigieuze titel zondagavond tijdens de inauguratie in het Casino Kursaal in Oostende. "Een mooie erkenning door mijn collega's", zegt Pascal.

"De criteria om toe te treden tot de Orde zijn onder andere respect voor streekproducten, de zorg voor de klanten, maar ook de vriendschap tussen de koks", zegt Pascal. "Voor mij is de appreciatie van mijn collega's het belangrijkste aan deze titel. Het getal 33 slaat op het aantal wervels in een ruggengraat; dit verwijst naar de schakels die een hechte groep vormen."


Koken voor vrienden


Pascal legde een opmerkelijk parcours af dat pas in 2010 begon. Hij volgde een opleiding in de Gentse Hotelschool, maar daarna zette hij 25 jaar geen koksmuts op. "Voor ik De Pastorie ben gestart in 2010 had ik een koerierbedrijf", vertelt Pascal. "Ik kookte vaak thuis voor vrienden. Toen kwam de vraag om kookles te geven en ik kreeg ook heel wat aanvragen om catering te doen. Op een dag stond ik asperges te schillen en ondertussen de dispatching van mijn koeriersbedrijf te regelen. Toen heb ik beslist om ervoor te gaan. Samen met mijn vrouw Caroline heb ik De Pastorie geopend in een geklasseerd pand."


"Klanten worden altijd bediend door ons twee. We beperken ons tot twintig couverts om elke dag het beste van onszelf te kunnen geven. Ik wil een aanwezige chef zijn, de klanten moeten zich thuis voelen."


Vorig jaar kwam de eerste vermelding in Gault&Millau met een score van 13/20, die dit jaar met een punt steeg. Info via 09/324.74.73, www.pastorie.be, en www.33masterchefs.be. (ASD)