Metaalberg vat vuur door hitte

INWONERS MOESTEN RAMEN EN DEUREN DICHT HOUDEN OMWILLE VAN ROOKONTWIKKELING

In de Scheepzatestraat in de Gentse haven is gisterochtend door de hitte een zware brand uitgebroken bij recyclagebedrijf Galloo Gent (Van Heyghen Recycling). De hele dag was er rook- en geurhinder, de scheepvaart in het zuidelijk deel van de haven lag vier uur lang stil. Honderden burgers pleegden ongeruste telefoontjes, maar de rookpluim van 600 meter hoog bleek uiteindelijk niet schadelijk. Niemand raakte gewond.

Bij recyclagebedrijf Galloo Gent (Van Heyghen Recycling) is om 9.30 uur 's ochtends één metalen afvalberg beginnen branden. Het schroot zou net verscheept worden, maar een deel binnen in de afvalberg stond plots in vuur en vlam. De brandweer moest massaal ter plaatse komen om de vlammen en bijbehorende gigantische rookpluim onder controle te krijgen.

"De oorzaak is zelfontbranding door de hitte", zegt brandweercommandant Marc Baekelant. "Tussen het metaal zat nog isolatiemateriaal en dat is beginnen smeulen. De brand is dus ontstaan binnen de afvalberg zelf. En door de externe hitte is het intern beginnen branden. Niemand raakte gewond bij de brand."

Nochtans werd gevreesd dat de rookpluim schadelijk zou zijn. De brandweer raadde inwoners van Wondelgem en Evergem aan om ramen en deuren dicht te houden, aangezien de wind in die richting zat. Ook de naburige bedrijven kregen deze raad. Het verkeer werd afgesloten in de Pantserschipstraat tussen de Zeeschipstraat en de Ringvaart, en op een gedeelte van de Wondelgemkaai. Ook de Meulestedebrug werd tijdelijk in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer.

Alles dicht

"Het meest verontrustende is inderdaad de rookontwikkeling. Honderden telefoontjes kwamen binnen bij de hulpdiensten van bezorgde burgers die de rook konden waarnemen. Daarom werd een soort van crisiscel opgericht", zegt brandweerkapitein Steven Van Vooren. Over de middag was er crisisberaad tussen personeel, brandweer, lokale politie, scheepvaartpolitie en hulpverlenersorganisaties zoals het Rode Kruis en Medov vzw. "De pre-alarmfase werd afgekondigd, maar er was dus geen sprake van een alarmfase", zegt Baekelant. "De Civiele Bescherming heeft lucht- en grondmetingen uitgevoerd en de resultaten zijn bemoedigend. Alle rook is giftig natuurlijk, maar de concentraties zijn erg laag. De mensen wordt gevraagd hun ramen en deuren dicht te houden, maar er is geen evacuatie nodig."

Directeur van Medisch Oost-Vlaanderen vzw Luc Pauwels bevestigt. "De resultaten zijn geruststellend", zegt Pauwels. In de loop van de namiddag bevestigde de stad Gent dat de rookpluim "irriterend, maar niet gevaarlijk" was.

Omstreeks 16.45 uur was de brand onder controle, maar de nabluswerken bleven nog een tijdlang duren.

Sorteren

De scheepvaart in het zuidelijk deel van de Gentse haven lag in totaal een viertal uur stil, voor de veiligheid. Zo moest onder meer het schip waar het schroot normaal op zou geladen worden, verplaatst worden. "Dat is normaal, want het lag aan de kade en het vuur zou zich naar het schip kunnen verplaatsen", klinkt het bij de brandweer.

De werkzaamheden bij Galloo Gent bleven evenwel doorgaan: vrachtwagens bleven schroot afleveren.

"De brand is ontstaan aan de kade, maar onze werf is groot genoeg en dus kon er blijven worden aangeleverd", zegt Vanessa Van Lierde, communicatieverantwoordelijke van Galloo Gent. "Een paar werknemers hebben de brandweer bijgestaan, om er zeker voor te zorgen dat staalafval dat gebrand heeft gescheiden wordt van het andere staal. Dat kunnen we later nog exporteren. De schade aan het afval is nu nog moeilijk in te schatten, maar het belangrijkste is dat de brandweerlui de brand intussen onder controle hebben gekregen."

De rook ging tot 600 meter hoog en verspreidde zich tot in Wondelgem en Evergem.
James Arthur De rook ging tot 600 meter hoog en verspreidde zich tot in Wondelgem en Evergem.
Vanop het schip dat het schroot zou vervoeren, wordt nu de brand geblust.
Sarah Vandoorne Vanop het schip dat het schroot zou vervoeren, wordt nu de brand geblust.
Deze afvalberg van metaal vatte vuur bij Galloo Gent.
Sarah Vandoorne Deze afvalberg van metaal vatte vuur bij Galloo Gent.